5 резонансних фільмів за біблійними сюжетами

У сучасному кінематографі часто режисери експериментують із біблійними сюжетами, представляючи власне «прочитання» Божого Слова. Ми зробили підбірку п’яти фільмів, які стали резонансними для аудиторії та викликали чимало дискусій у Церкві.

«Марія Магдалина» (режисер Гарт Девіс, 2018 р.)

Події біографічної драми розкажуть одну з найбільш суперечливих і загадкових історій, які відносять до появи Біблії. На початку фільму ми частково дізнаємося про долю Марії Магдалини, яку вважали блудницею навіть родичі.
Вирішивши приєднатися до однодумців Христа, переймаючись любов’ю до наставника, вона стикається з безліччю випробувань. Спочатку для героїні було головним знайти місце для Бога у своїй душі. Але, коли це сталося, з’явилася проблема – багато однодумців не сприймають Марію всерйоз, вважаючи, що жінка не може принести нічого доброго. Незважаючи на це, саме вона стане одним з найближчих послідовників Христа.

«Павло, апостол Христа» (режисер Ендрю Хайят, 2018 р.)

Історія життя і смерті апостола Павла, який пройшов шлях від нещадного гонителя християн до одного із засновників християнської Церкви. Його остання місіонерська подорож закінчується в тюрмі, куди він був заточений за наказом римського імператора Нерона. Поки полонений Павло чекає страти і розмірковує про свою посмертну долю, його послідовник Лука пише нову книгу: Діяння святих апостолів.

«Ной» (режисер Даррен Аронофскі, 2014 р.)

Сюжет фільму «Ной» присвячений одній з відомих біблійних історій про Ноїв Ковчег. Світ загруз в гріхах, життя людей наповнена злом і насильством. Тільки праведник Ной живе зі своїми рідними по біблійним заповідям. Його життя є докір для оточуючих, тому вони вигнали Ноя в пустелю. Одного разу листопада починають мучити бачення про жахливий потоп, від якого не можна сховатися. Разом з дружиною і дітьми він пересувається по повній небезпек пустелі, де зустрічає Вартових, які були надіслані Всевишнім як попередження про Кінець Світу.

«Вихід: Боги і царі» (режисер Рідлі Скот, 2015 р.)

Історія про великого пророка Мойсея і звільнення єврейського народу з єгипетського полону.

Мойсей з’явився на світ в ті часи, коли фараон наказував вбивати усіх новонароджених хлопчиків єврейського походження. Щоб врятувати сина, мати поклала малюка в кошик з очерету і відправила вниз по річці Ніл. Дитину знайшла дочка фараона, яка усиновила його і ростила разом з Рамзесом — майбутнім царем. Подорослішавши, Мойсей біжить з Єгипту, а потім повертається туди, щоб позбавити свій народ від рабства і неприязні.

«Страсті Христові» (режисер Мел Гібсон, 2004 р.)

Фільм «Страсті Христові» розповідає про останні дні життя Божого Сина. 
Зраджений одним зі своїх учнів, Іудою, Ісус виявляється захопленим солдатами під час молитви. Він зупиняє своїх послідовників, які мають намір вступити в бій з охороною і відправляється на суд. 
Понтій Пілат має намір провести процедуру за всіма правилами, не дивлячись на тиск з боку церкви. Він довіряє віщому сну своєї дружини про Ісуса і не бажає йому смерті. Пілат двічі дає можливість людям врятувати Христа від страти, але натовп жадає крові і навіть після жорстокого знущання над своєю жертвою відмовляє йому в праві на життя. 
Навіть під час нелюдських страждань Христос не думає про себе, а молиться за тих, хто опинився поруч з ним. 

Підготувала Анастасія Холостенко