“Свято Halloween”: чужа традиція чи загравання з темними силами?

dymytrij-e1469019601415Наближається так зване “свято Halloween”, яке приходить до нас в переддень католицького свята Всіх Святих, – і знову зарясніли пости у Facebook, різні застереження, звернення щодо.

Я навмисно не заглиблювався в історію цієї святкової традиції. Хтось, здається, писав, що “свято Halloween” має кельтське походження, пов’язане із прощанням з осінню і приходом зими, і що стародавні кельти в цей день робили жертвоприношення. Те, що тепер це “свято” має яскраво виражений “гульбан” нечистих сил перед католицьким Днем Всіх Святих, очевидно, і я це стверджую, але ж потрібно чітко всі крапки над “і” розставити…


Вперше з цією традицією “свята” я познайомився в США. Саме в цю пору п’ять разів поспіль я приїжджав до Америки, супроводжуючи нашого Святішого Патріарха, і дорогою з готелю до храму, чи навпаки, спостерігав, як у американців біля їхніх домівок стоять справжні, або ж надуті штучні гарбузи, а в них горять вогники. Я сприймав це не більше, аніж традицію, якщо хочете, їхню культуру. Хоча, розпитуючи наших українців про це свято, дізнавався, що воно має домішок “бісовщини”. Але ж не було такої домівки, де атрибути цього свята не стояли, висіли тощо. Все це виглядало так, що був це не інакше як їхній етнокультурний феномен, пов’язаний з давніми релігійними віруваннями, переплетеними вже з християнською традицією. За цими святковими днями у США приходить День подяки і відразу Різдво Христове. Неабиякий зиск в цьому має комерція.


Ми всі наполохані тим, що це “свято Halloween” все більше входить в нашу культурну традицію, прямо таки робить вторгнення в наш культурний і моральний простір. На жаль, в цей час ми забуваємо про наші культурні традиції “свято Меланки” (в деяких регіонах Михаліни), “водіння Кози”, про “дідів” на Новий Старий Рік. Повірте, в нашому етнопобуті, різних українських віруваннях і маловір’ї цього всього поруч, тобто нечистої сили, не менше, аніж в інших народів. Всі герої наших свят наряджаються в різну нечисть, або ж близько неї, і вона в нас так само присутня, і ніхто не сприймає “чорта”, який входить в наші домівки з Вертепом, як щось страшне і таке, що накоїть нам якогось лиха.

Справа в тому, що “свято Halloween” обросло різними чутками, плітками, доважками і домислами, а ще на цю тему американський кінематограф зняв декілька фільмів жахів. Ось і лякаємось ми, страшимося всього цього, забуваючи про те, що ми вибираємо, а, може, і вибрали західні орієнтири, а, отже,  і домішки в свою культурну традицію таких свят, як “свято Halloween”, яке належить до західної традиції…

Дуже важливо, щоб ми розрізняли все це і сприймали, як етнокультурну традицію, але чужу і правильно розуміли “свято Halloween”, не перетворюючи його дійсно в серйозну гру з темними потойбічними силами… Цей день наближається і повірте у Львові це буде відчутно:)

Митрополит Димитрій (Рудюк)