Blog Archives

Совість без права голосу

o_burenko

– У тебе взагалі совість є? – Є, тільки в неї немає права голосу. Такого характеру анекдоти можна часто почути у компанії тінейджерів. Але запитанням про совість можна поставити юнака або дівчину в глухий кут, бо почуття, яке гризе серце … Детальніше

Сісти за спільний стіл

o_burenko

«Церква, в якій не проповідують Христа, не Христова» – завжди наголошував архієпископ Іоасаф (нині митрополит). Дійсно, кожен християнин (тим більше священик) як громадянин держави має право на патріотичні і, навіть, націоналістичні погляди. Але в храмі, як в посольстві Небесного Єрусалиму, … Детальніше

«Втрачене» покоління

ya-2-1 (1)

Життя проходить… Ми щосили спішимо жити і не завжди встигаємо заскочити у вагон поїзда-часу. Літні люди з жалем і захватом розповідають про своє повоєнне дитинство та важку, але також романтичну «колгоспну» юність. Махаючи рукою на прийдешні покоління, розповідають, що вони … Детальніше

Записки тюремного священика

33

В’язниця – це величезний складний світ, де на обмеженій території зібрані разом та замкнені в камерах люди трагічних доль, різних характерів, прагнень і життєвого досвіду. Сучасна юридична наука тлумачить перебування засуджених за ґратами як процес підготовки в`язня до повернення в … Детальніше

Торжество світла і добра

ya-2-1

Сорок днів посту відходять неначе довгий поїзд, який їде у неосяжну далечінь сутінок торжественно-сумного горизонту. Довгі постові служби притягують своєю аскетичною романтикою і хоча б на хвилинку можна відчути себе богомольцем на одинці з Творцем світів і нашим Люблячим Батьком … Детальніше

Від древа гріх – і в древі спасіння

10320601_255008734690726_7756325621985534906_n

«Хресту Твоєму поклоняємось, Владико». Цими словами ми вшановуємо страждання, які потерпів Господь Ісус для нашого освячення й спасіння. В передвеликодній період маємо глибше зрозуміти значення значення хреста Христового, Його жертви заради нашого спасіння. В давнину на хресну смерть засуджували найгірших злочинців. Але хрест  знаряддя ганьби – став знаряддям спасительної сили і святості. Вся наша планета усіяна пам’ятниками. Ці пам’ятники зведені визначним людям, геніям, героям. Воздвигнуті ці пам’ятники … Детальніше

Про що слід дбати під час Великого посту?

я (2)

Час благословенного посту настав! Великий піст – період особливий, пора духовної весни, час відродження душі і замислення над своїм життям. У цей час слід осмислити страждання Господа, щоб гідно прийняти Його безцінний дар – спасіння кожної людини від гріха через … Детальніше