Львівська монахиня за допомогою відео навчає вірян основам споглядальної молитви

21Коли серце говорить до серця, тут непотрібні слова:  контемплятивна редемптористка Марія Слєпченко у своєму Youtube-каналі створила перше відео з циклу лекцій «Школа молитви», у якому навчає усіх охочих контеплятивного звернення до Бога.

«Варто запам’ятати, що молитва – це процес, і кожен є на певному етапі розвитку. — розповідає монахиня.  — Звернення до Бога розвивається від форми усної до форми сердечної, більшість чомусь зупиняється на усній молитві, але сенсом молитви не є самі слова, а саме реакція серця: спрага, почуття чи бажання. Помилка нашого розуму: щоб правильно молитися, потрібно з себе щось постійно видавати, насправді, слід навчитися приймати Господню благодать. Варто розуміти, що контемплятивна молитва  — це благодатна розмова з Богом наодинці не для новачків, вона вимагає певного молитовного досвіду і духовно проводу.»

У першій лекції монахиня Марія Слєпченко подає дві вправи, які допоможуть увійти до контемплятивної молитви:

«Вчителем молитви може бути тільки Святий Дух, —  пояснює.  — А я ж у своїх уроках спробую подати лише певні вправи, які можуть допомогти наблизитись до Бога»

  1. Варто вибрати будь-який псалом чи уривок із Святого Письма і повільно перечитувати кілька разів вголос, пошепки, подумки, або чергуватись так, щоб уважно слідкувати за текстом і переживати кожне слово, бо коли читаєте слово Боже варто пам’ятати, що це сам Господь. Найважливіше правило – уникати різних думок чи фантазувань.
  2. Виберіть собі затишне місце, де ви будете перебувати в абсолютній тиші та комфорті, і постарайтесь ні про що не думати протягом десяти хвилин, оскільки така контемплятивна молитва вимагає певної дисципліни, самоконтролю.                  У наступній лекції Марія Слєпченко пообіцяла розповісти більше про те, як люди переживають такі вправи і що вони дають в процесі споглядальної молитви.

Автор: Павліна Гадач