о. Михаїл Сивак: “Зрада – це тяжкий гріх, вбивство шлюбу”

Один із головних героїв відомої кінострічки “Хрещений батько” Дон Віто Карлеоне сказав: “Якщо чоловік не став своїм дітям спражнім батьком, він не чоловік”. Звісно, якщо чоловік проводить мало часу зі своєю родиною, він не може захистити її від лиха й турбот. Але й жінка, яка нехтує своїми дітьми, своїм чоловіком, так само причетна до руйнування родини. Проте, мабуть немає нічого гіршого за зраду в подружжі, яка знищує любов та відчуття довіри. Про те, чи можливо пережити цю трагедію, про прощення, як діти переживають цю травму, та як вберегти свою сім’ю від зради – у ексклюзиному інтерв’ю із о. Михаїлом Сиваком, проректором Львівської Православної Богословської Академії, кліриком кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

– Отче Михаїле, яким є найкраще визначення любові між чоловіком та дружиною у подружжі? Чи може людина, яка любить свою другу половину, зрадити?

– Найкращим визначенням любові можуть слугувати слова Адама, сказані тоді, коли він вперше побачив Єву. А саме, він промовив: “це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї” (Бут. 2:23). Тобто, Адам побачив у Єві самого себе, він відчув, що це його половинка, що вони двоє являють одне ціле, що це Дар Божий, який необхідно берегти, леліяти, ставитися, як до святині. Любити – це означає віддати себе в дар коханій людині, бути готовим жертвувати собою заради щастя того, кого любиш.

Апостол Іоанн Богослов каже, що Хто не любить, той не пiзнав Бога, тому що Бог є любов…i хто перебуває в любовi, перебуває в Бозi, i Бог у ньому(1 Ін. 4:8,16). Ці слова є дуже важливими, оскільки вони вказують на те, що пізнати Бога і успадкувати Царство Небесне можна лише через любов. Тому мета шлюбу і полягає у тому, щоб навчитися любити, зуміти досягти справжньої, істинної любові.

Коли подружжя зростає у любові, і з роками чоловік та дружина починають любити один одного все більше і більше, то в такому випадку, їхній шлюб, за словами апостола Павла, стає справжньою домашньою Церквою, місцем молитви і щастя. Тоді люди, які люблять один одного такою божественною любов’ю, ніколи не підуть на зраду.

– Що таке зрада? Чи має це поняття глибший контекст, аніж фізичний? Чи є думки про іншого чоловіка або жінку зрадою?

– Зрада – це тяжкий гріх. Можна сказати, що це вбивство шлюбу, знищення тих зерен любові, котрі чоловік та дружина мали би зростити і розвинути. Зрада, як і кожен гріх, має свій  «інкубаційний період». Тобто, перш ніж проявитися фізично, гріх проникає в думки людини і чинить свою руйнівну дію зсередини – на душу та серце. Саме тому Спаситель і застерігає: Я кажу вам, що всякий, хто погляне на жінку, жадаючи її, вже вчинив перелюб з нею в серці своєму (Мф. 5:28).

– На Вашу думку, чи чоловіча зрада якось відрізняється від жіночої?

– А убивство чоловіка відрізняється від убивства жінки? Думаю, що ні. У своїй суті, зрада – це вбивство, знищення.

– Якими є найпоширеніші причини шлюбної зради?

– Причин може бути дуже багато, однак всі вони виходять з однієї – з егоїзму. Шлюб – це подвиг взаємної жертовності, а люди не бажають жертвувати, а хочуть лише використовувати один одного задля власного задоволення.

– Чи правда, що людина, яка зрадила раз, зрадить знову?

– Можна провести таку аналогію: людина, яка щось вкрала, чи може вкрасти знову? Або, яка обдурила когось, чи може знову це зробити? Думаю, що спокуса до гріха може в людині, в такому випадку, «сидіти». Однак, правдивим покаянням, тобто відверненням від гріха і його подоланням, людина таку схильність може в собі побороти.

– Навіть якщо після зради подружжя примирилось, чи міцним буде цей союз?

– Це залежить від людей. Якщо переживши катастрофу зради, чоловік та дружина зуміють покаятися і простити один одному вчинений гріх і при цьому почнуть «з нуля» будувати свої відносини, але в присутності Божій і покладаючи надію на Господа, то в такому випадку, вони зможуть побудувати міцний союз. Але тільки з Богом!

– Як наслідки сімейної зради впливають на дітей подружжя?

– Діти дуже болісно переносять конфлікти між своїми батьками. Чоловік та дружина важко переживають зраду, а діти у сто разів важче. Для дітей такі речі завжди закінчуються психічною травмою, яка лишається на все життя.

– Що потрібно робити чоловікові та дружині, щоб вберегти свою родину від зради?

– Для того, щоб вберегти подружжя від зради і загалом мати щасливу сім’ю, чоловіку та дружині необхідно жертвувати собою один заради іншого! А жертвувати – це означає: вміти потерпіти, промовчати, оминати «гострі кути», не наполягати на своїй правді, боятися образити чи засмутити один одного, жити виключно для того, щоб зробити свою половинку щасливою.

Розмовляла Лідія Батіг

Поділитись!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Comments are closed.