Великодні послання архиєреїв Львова

6930293046_33b5435aec_o1Вже цього тижня ми будемо відзначати свято Світлого Христового Воскресіння – одне з найбільших, найурочистіших та найдавніших християнських свят. Походження його сягає апостольських часів. Це особливий час духовної віднови, роздумів, радості та змін на краще. Саме у Великодній час Церква та її духовні лідери закликають нас відкласти щоденні справи та задуматись над тим, чого ми прагнемо від свого життя, як маємо стати кращими, добрішими людьми, які будуть володіти великими багатствами душі своєї. Ці багатства – це любов, непідвладна часові, милосердя та сміливість бути вірним Господові й залишатись людьми честі, совісті та гідності навіть у найскладніші часи свого життя та у найбуремніші дні історії своєї держави і світу.

Дорогі львів’яни! Публікуємо найбільш важливі уривки Великодніх звернень архиєреїв нашого міста та країни, щоб ми спільно підготувались до благодаті зустріти Воскреслого Христа, впустити Його у свій дім та свої серця.

Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк):

vladyka_igor_vozjnjak1Христос Воскрес!

Людські гріхи розіп’яли Ісуса Христа, Він помер на хресті, був покладений у гріб, щоб тріумфально воскреснути. Тому правда про Воскресіння стала переможною, більш тріумфальною від потрібного розп’яття, на що добровільно погодився Спаситель!

Христос воскрес, переміг смерть, гріх, диявольську та людську злобу й пекло, відчиняючи людям вічне щасливе небо та життя в любові з Богом!

Велика необхідність кожної людини запитувати себе про життя з Богом, про шукання Господа, відповідальність за життя, про вічність, безсмертність душі, про вічну нагороду чи покарання… Як і чи ми віримо в Бога, вічну нагороду чи покарання? Як пристосовуємо наше життя, щоб бути щасливими в небі? Взагалі чи віримо в те, що маємо в смертному тілі безсмертного духа?

Якщо ми віримо, що Христос воскрес, тоді Він у силі воскресити нас так, як воскресив Лазаря, що вже чотири дні перебував у гробі! Бажаю усім радості свята Христового Воскресіння! Хай ця велика правда надихає нас до гідного та чесного християнського життя!

Блаженніший Макарій, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ:

04I1sfKesnYХристос Воскрес!

Прийшовши на землю, Спаситель приніс із собою Своє євангельське вчення для всіх віруючих людей. «Прийдіть до Мене, всі…», – закликав Він, – «…і навчіться від Мене…» (Мф.11:28-29). Ці слова є запевненням того, що Господь прийшов, щоб страждати, пролити Свою кров і померти на хресті задля дарування можливості кожному ввійти до Царства Небесного. Тому, безліч народу: чоловіків і жінок з великою радістю ішли, притаївши подих, за Господом, слухаючи Його вчення та отримуючи від Нього зцілення своїх душевних і тілесних недуг.

Шановна у Христі паство Христова! Четвертий рік немає миру на нашій землі, тому що триває війна. Стараймось щирою щоденною молитвою звертатися до Воскреслого Господа, змінюючи своє щоденне життя. Якщо Господь бачитиме ці зміни в житті кожного з нас, Він подасть Своє благословення для перемоги у цій війні, а також благословенний мир.

Шановні у Христі брати й сестри! Закликаю Вас до щоденної щирої молитви за мир на нашій землі, за якнайшвидше закінчення війни та за наших українських військових, щоб Господь допоміг їм і надалі захищати нашу українську землю, Україну та всіх українців.

! VladykaМитрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк):

Христос Воскрес!

Що відчуває кожен із нас, коли спочатку тихенько, а потім все голосніше і голосніше в ніч Великодня лунає повсюдно спів цієї пасхальної стихири? Ми відчуваємо блаженну і невимовну радість, адже за мить прогримлять слова: “Христос Воскрес – Воістину Воскрес!” І навіть найвіддаленіші від релігії, від віри, від Церкви людські серця відгукуються на цей спів відчуттям, що в них криється глибокий зміст пасхальної радості.

Ми знову і знову переживаємо цю радість і немає у нашому житті більш світлих хвилин, аніж ті хвилини, які з’єднують нас із Воскреслим Христом, що постає із гробу.

У хвилини пасхальної радості ми сміливо разом зі святителем Іоаном Золотоустим запитуємо: “Смерте, де твоє жало? Пекло, де твоя перемога?” (1 Кор. 15, 55). Звідки у нас з’явилась така сміливість, з ким ми так наполегливо хизуємось перед обличчям смертного мороку? Звичайно, що з Воскреслим Христом, бо “Він воскрес – і впали демони! Він воскрес – і радіють ангели! Він воскрес – і життя триває! Він воскрес – і немає жодного мертвого в гробі!”

Бажаю всім внутрішнього миру і душевного спокою. Нехай воскреслий Христос підніме нас, занепалих духом, напоїть нас “питтям новим”, осяє нас пасхальним світлом, щоб ми “смерті святкували перемогу і життя вічного початок!” Амінь!

 

max-20170411130523551Архиєпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський РКЦ:

Улюблені у Христі Брати і Сестри!

Один з найстарших записаних текстів Нового Завіту – це слова святого Апостола Павла з Послання до Коринтян: «Я бо передав вам найперше те, що й прийняв, що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням» (1Кор 15,3-4).

Ці слова свідчать про фундаментальну християнську традицію, яка з покоління в покоління передає істину про Господнє Воскресіння.

«Христос, наша Пасха, був принесений за нас у жертву!» – читаємо у тому ж Посланні до Коринтян (1 Кор 5,7). Головний символ історії спасіння – пасхальний агнець – тут ототожнюється з Ісусом, названим «нашою Пасхою».

Дорогі Брати і Сестри! Споглядаймо очима віри пустий гріб Ісуса! Якщо ж віруємо, що Христос Воскрес, що Він живий і перебуває серед нас, то хто зможе нас із Ним розлучити? Хто зможе позбавити нас Його любові, що перемогла ненависть і подолала смерть? Воскреслий Господь супроводжує нас дорогами нашого життя, Він присутній у Євхаристії під видом хліба і вина, Він освітлює наш розум дарами Святого Духа. У Ньому – наша надія, у Ньому – справжній мир всього світу.

Єпископ Львівський і Галицький УПЦ Філарет (Кучеров):

філаретХристос  Воскрес!

Свята Пасха переживається християнами як реальна, особиста зустріч з Воскреслим Христом, Який повстав з Гробу, щоб спасти кожну людську душу. Христос воскрес, а це означає, що Він продовжує жити, що зараз, в цей самий момент, Він живий, «учора і сьогодні і навіки Той же» (Євр.13, 8) і перебуватиме «з нами до кінця віку» (Мф. 28,20).  Неймовірна кількість людей на власному досвіді переконалась в цьому, відчувши у своєму житті дійсну присутність Іісуса Христа, дотик живого Бога.

Віра в Воскресіння Христове – це основа нашого сповідання.  «Христос воскрес із мертвих, первенець серед померлих, – свідчить св. апостол Павел, – … потім ті, які увірували в Христа, в пришестя Його» (1 Кор.15, 20-23).

Лише дві ночі в році християни відзначають особливо урочисто. Першу назвали «Святою», це – ніч Різдва. В цю ніч Бог народжується на землі як людське дитя, вбираючись в тлінну плоть. Другу ніч назвали «Великою», це – ніч Воскресіння, і в ній людськість, в яку вбралося Слово, засяяла у Христі славою Божественності. В першу відкриваються двері від яких любов Божа веде Спасителя шляхом страждань і підносить Його на Хрест заради примирення людини з Богом. В другу Христос – Переможець гріха і смерті Сам відкриває людям двері раю.

Християни можуть і повинні брати безпосередню участь у Воскресінні Господа Іісуса Христа. Свята Церква як Тіло Христове, за посередництвом своїх  Таїнств, богослов’я, свого живого життя і богослужіння дає нам змогу стати причетними до чуда Воскресіння, до перемоги над смертю, стати чадами благодаті і причасниками Божественного єства.

Підготувала Лідія Батіг