«Як трактувати сни? Що робити коли сниться покійник?» – відповідає о. Назарій Лозинський

Як церква ставиться до трактування снів? Адже у Біблії Йосиф кілька разів звертає увагу на сон, слухає голос ангела і виконує його вказівки.

«До трактування снів через сонники церква ставиться негативно. Бо ми не можемо знати від кого цей сон. Є сон від Бога, від нашої свідомості і від диявола. Є золота середина, один з преподобних монахів радив так: «Оскільки ми не можемо точно визначити від кого цей сон, краще на жодні сни уваги не звертати, для того щоб не впасти в гріх». Господь знає як послати знаки і не обов’язково через сни. Щодо св. Йосифа, то його називали тлумачем снів. Він мав дар від Бога, але це поодинокі випадки навіть у Біблійній історії» – наголосив о. Назарій Лозинський під час реколекційної зустрічі.

А коли сняться небіжчики чи потрібно реагувати на такі сни?

«Коли сниться покійник, ми, насправді, не можемо виключати що це є допуск Божий, але не можемо і стверджувати. Тож найкраще в такій ситуації посилити молитву за покійних. Поставте свічку, помоліться літургію та парастас. Але пам’ятайте, що потрібно єднатися в молитві зі священиком за покійних, а не просто віддати записку і все. Розумійте що церква це сукупність живих і померлих і ми всі єднаємось в святій євхаристії» – додав о. Назарій.