Усі юдейські надмогильні плити на вулиці Ганни Барвінок видобули з-під асфальту

 5 днів знадобилося волонтерам і меценатам, щоб видобути усі юдейські надмогильні плити (мацеви) і приготувати їх до транспортування. Нагадаємо, ці старовинні артефакти на львівській вулиці Ганни Барвінок знайшли 20 червня під час ремонту дороги. Відтоді учасники Lviv Volunteer Center та соратники постійно працювали над тим, щоб максимально зберегти пам’ятки і транспортувати їх:

  От і настав вирішальний, 5-й день Дороги пам’яті на львівський вулиці Ганни Барвінок. На допомогу волонтерам прийшла важка техніка. За сім годин ми повністю завершили усі наші заплановані “археологічні” розкопки і повернули вулиці пристойний вигляд. Тепер справа за комунальними службами міста. А нам залишається лише знайти час та сили, щоб доправити видобуті з-під асфальту мацеви у належне місце. Фінал наших зусиль міг би не бути таким вдалим, якби не наші донори. Шляхетні серця, знайте, що ми надзвичайно вдячні вам за допомогу! Нехай ваші чесноти – чуйність, доброта і щедрість будуть винагородженi сповна!” – зазначили на офіційній сторінці Lviv Volunteer Center, який діє при благодійному єврейському фонді “Хесед-Ар.є”.

1

Також над транспортуванням артефактів працювали активісти громадських організацій Львова та студенти УКУ.  Активно долучилася зокрема співробітниця Шведського інституту у Львові Соня Енгстром:

Це не “просто” єврейська історія. Це історія Львова, а також історія України. Я також думаю, що це важливо, тому що це спосіб взяти те, що нацисти захопили від нас. Це також європейська історія. Це важливо для всіх нас. Я також долучилася до розкопок на вулиці Ганни Барвінок. Навіть більше, аніж у мене є сил. Також написала пост для шведської аудиторії про знайдені у Львові мацеви. Окрім того пожертвувала кошти”

На багатьох мацевах можна прочитати імена людей, які давно відійшли у вічність. Тепер пам’ять про них буде відновлена. І нарешті надмогильні камені перебуватимуть на цвинтарі, а не під колесами машин.

Автор: Оксана Бабенко