Адвентові роздуми у пустелі міста

oliaАдвент – час підготовки, час переосмислення, час очікування. Ми часто чуємо з амвону ці слова. Проте часом ми геть не розуміємо, що саме маємо робити у цей час. Уся наша підготовка до Різдва зводиться до складання списку продуктів на свята. На превеликий жаль, це доволі розповсюджена ситуація. Звісно ж Різдво, з його глибоким сенсом, потребує від нас глибокого занурення у роздуми й розуміння самої ідеї цього чудового часу. Для того, щоб якнайкраще підготуватися до Різдва потрібно зрозуміти що:

  1. Адвент – це час для переосмислення самого себе.

Ще кілька років назад, коли я була ученицею школи, на одній з адвентових Літургій я почула слова, які мене зацікавили. Отець говорив, що для того, аби підготуватися до Різдва Христового треба зазирнути в середину себе. Тоді я не розуміла цих слів. Проте з віком сенс цієї фрази почав ставати мені більш зрозумілим. Адвент – це час, коли ти можеш поглянути на себе зі сторони. Оцінити свої вчинки й розкинути їх на шальки терезів. Провести свого роду внутрішній переоблік. Лишень після цього ти можеш рушити далі.

  1. Адвент – можливість перевірити себе на витривалість.

Ні, йдеться геть не про якісь фізичні навантаження чи щось у цьому дусі. Ти маєш нагоду перевірити на витривалість свій дух й силу волі. Кожного року в цей період люди можуть зробити собі адвентові настанови. Наприклад, відмовитися від шоколаду. Цьогоріч я відмовилась одразу від трьох улюблених речей: музики, солодощів й серіалів. Такі настанови дали мені можливість відчути себе трохи по-іншому. Мій день тепер проходить спокійніше. Я більше вслухаюсь в довколишній світ, обдумую різні речі й просто почуваюсь вільнішою від своїх певних залежностей. Я жертвую цей період Христові.

  1. Адвент – це час для відвертої розмови з Богом.

Ми часто гадаємо, що Бог не чує наших думок, здавалось би, що Богові до них. Проте Бог, як люблячий Батько знає найпотаємніші закутки наших душ. «Але навіть волосся вам на голові пораховане все» (Лк,12:7) – читаємо у Святому Писанні.  Тож коли Бог настільки добре нас знає – чи є сенс приховувати щось? Звісно, що ні. Ніколи не пізно порозмовляти з Богом про свої турботи, у молитві або ж просто своїми словами, дозволити Богові зцілити наші внутрішні рани. Адвент – є якнайкращим часом для відвертої розмови.

  1. Адвент – це очікування на диво.

Адвент – це не просто кілька тижнів, які віддаляють нас від Різдва. Це, радше, період очікування на справжнє диво. Ти усвідомлюєш це, коли починаєш глибше роздумувати над самою ідеєю Різдва. Господь так полюбив світ, що дав Сина свого Єдинородного, щоб той став одним із нас. Він не прийшов з почестями чи як цар, а як маленьке немовля він народися на світ, тим самим, показавши нам, що всі ми діти Божі. Щороку ми маємо можливість переживати це диво знову й знову. Радіти й співати, бо прийшов Господь.

Цей чудовий період Адвенту ми маємо прожити з трепетом, очікуючи на Ісуса Христа, який от-от прийде до нас. Почнеться новий етап. А до того, якнайкраще підготуємо наші серця й душі, щоб зустріти благословенне Немовля з радістю.

 

 Ольга-Марія Гнип