Блаженніший Святослав: “Бути з Богом — означає бути вічно щасливим”

“Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать”.

Ми знаємо, що бачити Бога це одне з найголовніших прагнень людини.  Жити перед Його обличчям, Його споглядати означає бути вічно щасливим, означає мати Вічне життя і бути у повноті того життя. Але Господь Бог сотворив людину як свій видимий образ і саме людське серце, яке є осердям людських думок, рішень, осердям людяності і тим дзеркалом, яке зображає, показує цьому світові славу невидимого Бога. Св Іриней Ліонський казав: “що слава Божа – це є жива людина”, людина яка живе у повноті. І ось той невидий Бог стає видимим у чистому серці. У чистих стосунках. У чистоті відношення людини до Бога, а відтак у чистоті стосунків однієї людини з іншою. Колись, коли Мойсей шукав Боже Обличчя Бог йому сказав: “Я є той, Хто є”. Тобто я є тут для тебе. І ось бути чистим серцем – означає справді добачити присутнього Бога у моєму серці, будувати з Ним чисті стосунки, не корисливі, не використовувати Його як засіб досягнення якихось власних цілей чи задоволення власних похотей чи пристрастей. Бачити Бога у своєму серці означає брати участь у Його Воскресінні. Ми говорили про цей дар Воскресіння, яке Бог дарує людині у Таїнстві Хрещення. І та повнота Божої присутності має виявлятися у наших стосунках з Богом і ближніми. Нехай, Господь Бог проявить своє обличчя  в Україні, нехай благословить Україну чистими серцями людей, які навіть у часи жорстокої війни вміють зберігати свою чистоту.  Людей, які вдивляються у Боже обличчя і бачать Його образ у кожній людині і намагаються Богові у іншій людині послужити. Такі люди вже блаженні, такі люди втішаються чистотою власного серця і бачать Бога. Ми знаємо, що наш блаженний священномученик Омелян Ковч казав у концтаборі Майданек: “Тут я бачу Бога, Який один для всіх”. Бо він вмів берегти чисте серце навіть на дні аду нацистського концтабору. Нехай, чистота серця буде нашою силою у тих військових обставинах, буде нашою запорукою перемоги над злом. Боже, благослови Україну, Боже благослови українське військо, благослови усіх тих, які шукають Твого обличчя.

 Джерело фото: фб-сторінка Блаженного Святослава