10 принципів Духовного Юдаїзму

13266083_1101985646533432_2257053008138599666_n1. Юдаїзм вчить нас, що всі люди були створені за образом Бога і тому пов’язані з ним Божественною іскрою, яка є у них всередині.

2. Юдаїзм вчить плекати Божественну іскру всередині нас, виховує нас у моральному достоїнстві та гідності і пов’язує нас із Божественним началом.

3. Юдаїзм не визнає посередників. Ніколи не може жодна з окремих осіб обумовлювати й визначати наше життя.

4. Юдаїзм вчить нас, що Божі одкровення не можуть бути обмежені одним документом, людиною чи епохою. Життя, знання та реальність – живі й постійно змінюються. Відтак, юдаїзм не може обмежуватись будь-яким текстом без можливості змін. Більш розвинений статус жінки сьогодні – один із результатів цього правила.

5. Юдаїзм вчить нас, що ритуал без моралі не тільки безплідний, але й ідолопоклонницький та антирелігійний. Ритуал має на меті запровадження та втілення моральних і духовних вимірів юдаїзму. Ритуал ніколи не мусить замінювати мораль чи акти милосердя.

6. Юдаїзм вчить нас, що світ – це робота в процесі. Юдаїзм – це заклик до творчості. Заклик зробити себе, наше суспільство та світ кращими.

7. Юдаїзм глибоко цінує пошук правди. Це релігія сильних ідеалів, а також моральних та духовних принципів.

8. Юдаїзм вчить нас, що найсуворіший наслідок злочинного вчинку полягає в тому, що він відділяє людину від Бога. Така ізоляція не просто стає духовною смертю, а й докорінно знищує творчий потенціал людини.

9. Юдаїзм вчить нас важливості втілення демократичних цінностей та підкреслює значення освіти у виконанні нашої місії.

10. Юдаїзм вчить нас виконувати наші обов’язки та обіцянки. Він закликає бачити світ з усіма його недоліками та вчить, що всі біди та несправедливість – це заклик зробити світ кращим і долучитись до актів милосердя та актів люблячої доброти.

Автор: Рабин Джек Бемпорад, директор Центру міжрелігійного діалогу імені Івана Павла II» (Рим, Італія)

Джерело: Інформаційний Бюлетень Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» (звіт за 2015 рік)