Бог мене зафрендив

Саме з такою назвою на американському телеканалі CBS презентували перший сезон серіалу впродовж серпня 2018 – квітня 2019 року. В основі сюжету – історія хлопця Майлса, який є затятим атеїстом. Майлс записує подкаст для своїх слухачів «Пророк тисячоліття», у якому зазначає, що Бога нема. Незважаючи на запеклі дискусії з батьком, який є протестантським пастором, хлопець не втрачає своїх аргументів.

Майлс має дуже багато запитань до Бога, одне з яких, чому коли його мама чудом для всіх подолала онкозахворювання, після неймовірного одужання загинула в автокатастрофі. Внутрішні рани викликають чималу кількість запитань без відповідей, навіть для батька Майлса – преподобного Файнера. Важливо, що на прикладі батька-священика можна розглянути також великий пласт проблем – тема покликання, священичого шляху, взаємодія позиції батька і священика, прийняття поразок. Через релігійні різнобіччя батько втратив комунікацію із сином.

 Одного дня до акаунта Майлса на Фейсбуці додається акаунт нового «друга» –  акаунт Бога. Спочатку хлопець настирливо відхиляє заявку, вважаючи це чиїмось дурним жартом, проте «друг» не менш настирливо просить долучити. Майлс приймає заявку акаунту Бога і тут же Бог надсилає йому рекомендованого друга – Джона Дава. Як тільки-но надійшов запит, Майлс зустрів Джона серед натовпу на вулиці і вирішив прослідкувати за ним до підземки метрополітену. Виявилось, що якби не Майлс, то Джон покінчив життя самогубством – кинувся б під поїзд метро. Таким чином Майлс зрозумів, що Бог надсилає запити рекомендованих друзів не просто так, бо кожен із них потребує у житті допомоги. Більше того – акаунт Бога дає різні підказки – подобає локації, чекіниться, перепощує інформацію; що допомагає ще більше розкривати їхні проблеми.

Друг Майлса, айтішник Ракеш, намагається вислідити, хто все ж стоїть за акаунтом Бога. Відкриття кодів і зчитування серверів, де міг би функціонувати акаунт Бога,  додає все нові цікаві вказівки стосовно розкриття таємниць в історіях пропонованих друзів. Зрештою, Бог пропонує Майлсу осіб не просто так, у кожного із них своя грань проблеми, і ситуації тут найрізноманітніші: стосунки батьків і дітей, відносини у подружжі, бідність і багатство, сирітство, релігійні бачення. Майлс та його друзі намагаються вирішити конфлікти та найбільш заплутані ситуації, через що самі стоять перед небезпеками та складними рішеннями. В одній із серій Майлс думає собі, що допомагати людям –  для нього тягар, він каже друзям, що бажає більше відпочити і зосередитись над власним життям. Тоді ж аканут Бога відфренджує хлопця і зникає у соціальній мережі. Майлс розуміє, що Бог не просто так втрутився у його життя, і він вже не може жити без допомоги іншим. Тому після довгих роздумів з радістю знаходить акаунт у пошуку і знову долучається.

Серіал справді містить у собі захопливий сюжет та цікавий задум, адже глядач, як і самі герої, співпереживає і шукає виходи із життєвих ситуацій. Окрім того, «Бог мене зафрендив» –  це чудова можливість розповісти про Бога сучасній молодій людині, яка не уявляє свого життя без модних гаджетів та нанотехнологій. Тема, що наскрізно проходить через весь сценарій, – дискусія між наукою та релігією, цифровими можливостями та функціонуванням Бога, зрештою, – між вірою та секулярністю, між вірою та розумом. Користуючись соціальними мережами, ми відкриваємо своє життя для інших, адже легко вистежити наше місце перебування чи почуття, проте все ж залишається прихована персональна грань поза межами акаунту, доступна лише Богові.

Майлс, його друзі, «друзі», яких надсилає акаунт Бога, розуміють, що вирішити кожну ситуацію можна лише тоді, коли глибоко заглянути у власне серце, подивитися на подію у іншому фокусі, зрештою, побороти свої страхи і вийти поза межі того, про що каже розум.

Зважаючи на масштабні відкриття, можливості технологій, ніхто у світі не може зупинити смерть, хвороби, нещасні випадки. Але кожне випробування, яке на людському шляху, дається задля виходу на інший рівень розуміння і аналізу, про що з часом задумується Майлс і дещо переформатовує свій подкаст з атеїстичного до пошуковика віри. Спочатку кількість слухачів різко падає, проте згодом додається нова аудиторія, адже слухачам все ж кортить дізнатись, хто стоїть за акаунтом Бога, і хто може передбачувати непередбачуване. Команда друзів шукає відповідь на цю загадку впродовж першого сезону, проте не знаходить, хоча є чимало підозр. Загадка «перекочовує» у наступний сезон, як і прикінцева інтрига – акаунт Бога відправив у рекомендовані друзі профайл Майлса дівчині, яка випадково зустрічає його на вулиці.

Отож серіал змушує задуматись над тим, про що вже давно не думаєш, окрім того, засвідчує, що безвихідних ситуацій не буває, бо ми шукаємо не там і часто не використовуємо інструментарій віри і надії. Радимо дивитись тим, хто у пошуках Бога, тим, хто потребує духовного наснаження і, без сумніву, представникам духовенства. Очікуємо наступного сезону вже у вересні 2019 року.

Юліана Лавриш