“Через байдужість до України нам не було б виправдання перед Богом та історією” – Вселенський Патріарх Варфоломій

Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся з посланням до українського народу з приводу 85-річчя Голодомору. У заяві також обґрунтовано причину надання православній церкві в Україні автокефалії.

1

Подаємо послання, опубліковане на сторінці Української православної церкви у США, у повному обсязі:

Возлюблені діти у Христі: Нехай Божі милість та мир будуть з усіма Вами.

Як і кожного року, історична та страждаюча Константинопольська Церква-Матір, спілкується з усіма Вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічну та нелюдську подію 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду. Ця трагедія говорить сама за себе, серед інших жорстоких вчинків проти людства та Божого творіння здійснених у ХХ столітті, як найбільш насильницька, з досі відомих у історії трагедій.

Молячись за упокій душ померлих та за загоєння цієї болючої рани у свідомості Вашого благословенного народу, ми нагадуємо всім людям доброї волі, що церква не толерує несправедливість чи будь-яку силу направлену підривати суспільну згуртованість. Навпаки, Вона наголошує на суспільному вченні Християнського Євангелія закликаючи до служіння один одному та благодійності. Відповідальність Православ’я полягає в тому, щоб служити – як позитивний виклик сучасному людству, нагадуючи про натхненне Богом е життя та вираження справжньої свободи.

Коли ми пам’ятаємо минуле і вчимося на такій трагедії, ми повинні рухатися вперед у майбутнє із співчуттям та прощенням. У церкві, містичному Тілі Христовому, ми збережені від печалей і страждань, в той самий час знаходячи сили пробачити і любити всіх людей. Вселенський Патріархат сильний, тому що в нас є жертовна любов і тому, що він діє через смирення та Хрест. Його історія наповнена мучеництвом і жертовністю для світу, для всіх людей і для всіх народів. Константинопольська церква, як Матір-Церква, є втіленням вільної любові Христа, Який не розпинає, а є розп’ятий, Який жертвує Своєю душею за Своїх ближніх – за всіх людей.

Тому, неприпустимо, щоб Вселенський Престол – який згідно святих канонів відповідає за єдність та стабільність Православ’я – залишався б байдужим, коли православні люди, такі, як український народ страждають та шукають вирішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть. Ми втручаємося, тому, що це є наш обов’язок – виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх та виключно з наднаціональних критеріїв – заради істини і традицій церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності Православ’я, завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади. Залишаючись байдужими, ми б залишилися без виправдання перед Богом та історією.

Ця велика відповідальність Матері-Церкви, Святої та Великої Церкви Христової, безумовно не має меж. Тому, так само, як і ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний Синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона, також приєдналася до повноти Православ’я в єдності та внутрішньому мирі. Тільки Перший Престол Православ’я, Константинопольська церква, має цю велику відповідальність згідно святих канонів.

Нехай Бог подасть спокій душам усіх жертв Голодомору, а всім Вам, духовні діти, нехай Він дарує терпіння у випробуваннях, а також любов і взаємне прощення. Нехай буде благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа зі всіма Вами. Амінь.

Вселенська Патріархія, 14 листопада, 2018 року Божого

Ваш щирий молитвеник перед Богом,
+ВАРФОЛОМІЙ
Архієпископ Константинополя – Нового Риму та Вселенський Патріарх

Джерело: зік