Чи можна посперечатися зі своїм Ангелом-Хранителем?

Свята Джемма Гальгані мала унікальні стосунки зі своїм Ангелом-Хранителем. Було таке, що вона сперечалася з ним, а під час співу псалми вони змагалися, хто голосніше прославить Бога. Часто вона говорила: «Дорогий Ангеле, як я тебе люблю!»

Про незвичайну дружбу святої Джемми Гальгані з посланцем із Небес у програмі «Ангели в житті святих» на Радіо Ясна Гура розповів о. Матеуш Стаховський, монах-францисканець. Італійська свята Джемма Гальгані, канонізована Папою Пієм XII у Ватикані 2 травня 1940 року, найбільш відома своїми стигматами. Мало хто знає, що, окрім живих стосунків з Ісусом та Богородицею, вона також товаришувала зі своїм Ангелом-Хранителем.

Матеуш Стаховський підкреслює, що контакт із посланцем Неба, окрім страдницької, є також виразною рисою її духовності. «Її зустрічі з Ангелом-Хранителем здаються мені досить дивовижними, тому що не часто в історіях святих можна почути стільки кумедних ситуацій. Зрештою, не кожен — як свята Джемма — сперечається зі своїм Ангелом-Хранителем. Свідком цього палкого обміну думками став її сповідник, який отримав навіть певне згіршення через те, що почув. Він не міг собі уявити, що можна так невимушено розмовляти з Ангелом-Хранителем», — розповідає священник. «Водночас для святої Джемми це було цілком природно, оскільки вона ставилася до нього як до свого друга і була здивована, що інші не мали таких стосунків».

Свята Джемма Гальгані

Одного разу Ангел-Хранитель сказав Джеммі: «Я буду твоїм провідником і нерозлучним супутником. Чи знаєш ти, хто довірив мені твою опіку? Милосердний Ісус». Францисканець також зазначив, що Ангел-Хранитель був для стигматички не тільки другом, але й провідником. «Він дуже часто докоряв їй і наставляв її». За її власними словами: «Мій ангел суворий зі мною, і я щаслива від цього. Останнім часом він повертає мене на правильний шлях щонайменше три-чотири рази на день».

У своїх щоденниках вона також наводить історію про те, як вирішила надіти золоті прикраси, на що одразу ж отримала докір від посланця Небес: «Пам’ятай, що дорогоцінне намисто, яке прикрашає наречену розп’ятого Царя, може бути лише Його терням і хрестом». Іншим разом він докоряв їй, кажучи: «Джеммо, чому ти так байдуже ставишся до щоденних молитов?».

«Це свідчить про те, що Ангел-Хранитель є справжнім охоронцем нашого життя, і що він часто захищає нас від неправильних вчинків. Ми нерідко засмучуємося, коли щось йде не так, як нам хочеться, але варто задуматися, чи не є це сигналом із Неба. Те, що в наших очах є неправильним, несприятливим чи неприємним, не обов’язково має походити від злого духа, але може бути допомогою, щоб привернути нашу увагу, що нам потрібно навернутись. Перешкоджаючи, Ангел-Хранитель може допомогти нам», — зазначає священник.

Ангел зупиняє Авраама від жертвоприношення його сина Ісака

Стосунки італійської святої з її Ангелом-Хранителем були настільки близькими, що вона ставилася до свого Небесного друга як до свого посланця. «Були випадки, коли вона давала своєму Ангелу-Хранителю кореспонденцію, щоб він відніс її сповідникові, який перебував далеко в Римі. Сповідник був шокований і спочатку подумав, що це справа рук злого духа. Після глибокої молитви і роздумів він сам відправив кореспонденцію назад через свого Ангела-Хранителя. Це є підтвердженням того, що між нашими Ангелами-Хранителями також існує зв’язок і ми можемо просити Ангелів-Хранителів інших про допомогу, наприклад, коли нас чекає з кимось важка розмова», — пояснює францисканець.

Свята Джемма відчувала свого Ангела-Хранителя не тільки у видимий, але й у фізичний спосіб. «Ми читали, що, коли вона отримала стигмати, біль був настільки сильним, що вона не мала сил встати. Ангел-Хранитель допоміг їй дійти до ліжка, і вона також писала, що торкалася його. Це дивно, тому що Ангели як небесні істоти не мають тіла (як люди, ред.), вони духовні істоти», — розповідає священник. І додає, що свята Джемма неодноразово просила свого Ангела-Хранителя про допомогу, коли відчувала напади злого духа.

«Бувало навіть таке, що вони (з Джеммою) піддражнювали один одного. Ангел-Хранитель казав, що не може їй допомогти, бо… він хоче спати. Тим настирливіше вона просила його про допомогу. Коли вона лягала спати, Ангел-Хранитель неодноразово на її прохання простягав над нею свої крила, даруючи їй захист».

Францисканець також звертає увагу на довірливі розмови Джемми з її ангелом. «Вони не тільки разом читали псалми, але й змагалися, хто ревніше прославить Бога: “Слава Ісусу Христу! Нехай буде благословенний Ісус!” Для мене дивовижно, що Ангел-Хранитель – це той, хто підтримує нашу молитву, для нього це так само природно, як нам дихати. Приклад Джемми — це заохочення для нас просити Ангела-Хранителя допомогти нам молитися, коли у нас виникають з цим труднощі», — пояснює священник.

Ангел-Хранитель опікується святою Джеммою Гальгані коли вона спить.

Свята Джемма Гальгані не тільки спілкувалася з Ангельським Духом, але й відчувала на собі дію злого духа, який часто приймав фізичну форму. «Вона бачила його – як, до речі, і багато інших святих – у вигляді маленького чорного чоловічка, людинки, іноді у вигляді страхітливого пса.

Диявол фізично нападав на неї, так сильно, що одного разу вивихнув їй плече, яке Ісус потім зцілив. Іноді він бив її так сильно, що вона боялася, що її легені розірвуться. Але сильнішими за ці фізичні напади були спокуси, в яких диявол говорив їй, що все, що вона переживає, є оманою», — розповідає священник. Він наводить історію про те, як диявол вкрав її духовний щоденник, сказавши, що те, що вона там пише, дуже небезпечне для нього…

«Вона звернулася за допомогою до сповідника. Після молитви екзорцизму диявол повернув блокнот, але в сажі. Так чи інакше, його і сьогодні можна побачити в музеї в будинку Джемми як дорогоцінну реліквію. Життя Джемми є нагадуванням про те, що духовне життя є реальним і що, живучи у світі, ми занурені у світ духовний. І що зло – це реальна присутність. Ісус сказав їй, що допускає до неї диявола, щоб її більше очистити», — розповідає францисканець. І додає, що злий дух також приймав вигляд єпископа, її сповідника, Ангела-Хранителя чи навіть самого Ісуса. «Це страшно, але також повчально, що наше духовне життя вимагає великої пильності», — сказав він.

Щоденник святої Джемми Гальгані, після того як його повернув диявол.

«Для Джемми Ангел Господній був кимось найближчим після Господа Ісуса і Богородиці, саме тому, що він піклується про наше спасіння, навіть якщо для нас це пов’язано зі стражданнями», – завершив інтерв’ю священник.

Джерело: Opoka

Молитовник до ангелів можна придбати у Видавництві Святого Павла. Ангели — наші вірні помічники, невидимі провідники та захисники, які підтримують нас у важкі хвилини, надихають на добро та охороняють від зла.

Також читайте: Джемма Гальгані. Свята зі стигмами, до якої молився о. Піо

«Погляд його скромний і спокійний»: Ангели в житті св. Фаустини (Ковальської)

Еліза. Чи може містик ХІХ століття викликати захоплення в наш час?