“”Дякую””— це прекрасна молитва”: 5 порад доброї молитви від Папи Франциска

Молитва – це осердя християнського життя.  Тому пропонуємо 5 порад доброї молитви від Папи Франциска.

1)Молитва випливає «з нашого становища непевності, з нашої постійної спраги Бога». Віра означає тримати дві руки піднесеними, мати голос, який волає, випрошуючи дар спасіння», — сказав Святіший Отець, наводячи слова Катехизму Католицької Церкви, який стверджує, що «покора є основою молитви». Саме так, молитва випливає із землі, із «humus», а від цього слова походить «humilitas» — покора.

2)  Молитва людини «тісно пов’язана з почуттям здивування». 

 Велич людини є «нескінченно малою, якщо порівнювати з розмірами всесвіту», однак, «людина не є ніщо», в молитві утверджується «відчуття милосердя». «Ніщо не існує випадково: таємниця всесвіту полягає в доброзичливому погляді, який хтось перехрещує з нашим. Псалом стверджує, що ми створені мало що меншими від Бога, увінчані славою та честю. Величчю людини є взаємини з Богом: вони є її коронуванням. З природи ми є практично нічим, незначні – з природи, які сьогодні є, а завтра нас нема, але з покликання ми – діти великого Царя!» – наголосив Наступник святого Петра.

3)Молитва – це перша сила надії.

 Молитва є першою силою надії: ти молишся, і надія зростає, чинить поступ. Можна сказати, що молитва відчиняє двері для надії. Бо люди молитви оберігають базові істини; це те, що вони повторюють, насамперед, собі самим, а тоді – іншим: це життя, незважаючи на всі свої труднощі та випробування, незважаючи на важкі дні, наповнене благодаттю, яка заслуговує на подив. І як таке, його слід завжди обороняти та захищати», – мовив Папа.

4) Люди, які моляться, знають, що «надія є сильнішою від знеохочення» та вірять, «що любов сильніша від смерті»

Вона, безумовно, одного дня тріумфуватиме, «хоч і в час та спосіб, нам незнані». Люди молитви «носять відображеними на своєму обличчі сяяння світла, бо навіть і в найпохмуріші дні їх не перестає освічувати сонце. Молитва просвічує душу та серце, але також обличчя, навіть в найтемніший час, навіть серед найбільшого болю».

5) “Дякую” – це прекрасна молитва».

Відчуймо цей неспокій серця, що спонукає дякувати Богові та прославляти Бога. Ми є дітьми великого Царя, Творця, що вміють розгледіти Його підпис у всьому створінні, тому створінні, яке ми сьогодні не оберігаємо, але Бог створив його з любові, воно носить в собі Його підпис. Нехай же Господь допомагає нам дедалі глибше це розуміти, викликаючи бажання сказати: “Дякую”. І це “дякую” – це прекрасна молитва», – сказав Папа.

Підготовано за матеріалами публікацій https://www.vaticannews.va/ катехиз Папи Франциска про молитву