Димитрій (Рудюк), Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП: думки про Майдан, духовний Львів і вільну Україну

_DSC4915Пропонуємо переглянути важливіші висловолювання одного із духовних лідерів Львова, Митрополита Димитрія (Рудюка), УПЦ КП щодо складної і доленосної ситуації, в якій сьогодні опинилася наша держава.

“Львів завжди стояв на передових позиціях державотворчих процесів, наше місто стоїть на цій позиції і сьогодні…Пам’ятаймо, наше місто – окраса нашої держави та одне з найгарніших міст усієї Європи. Нехай ніякі провокації, ніякі оманливі заклики, ніякі бажання виплеснути власні гнів та емоції, ані жодні інші обставини не зможуть спрямувати нас на знищення власного ж міста, його чисельних архітектурних пам’яток…”.

“Розуміймо, що серце України сьогодні б’ється у Києві, саме там зараз вирішується доля Української держави й українського народу. Тому за доцільне вважаю спрямувати свої погляди, свої молитви, свої сили саме до столиці”.

“Я звертаюсь до тих, хто активно висловлює свою громадську позицію, і закликаю всі свої дії співміряти із заповідями Божими. Церква підтримує свій народ, Церква молиться за свій народ. Молитва долає гріх, долає сили зла, долає неправду і злочин, але лише до тих пір молитва ця сильна, поки сам народ діє у межах розумного і не вдається до гріха”.

“Тепер, у часі, коли в державі фактично триває війна, нам треба дуже багато молитися – ніколи раніше кожен християнин у нашій країні не відчував такої потреби молитви, як сьогодні. Молитися треба постійно – і вранці, і ввечері. Особливо я закликаю наших матерів і сестер звертатися до Богородиці, до Господа нашого Ісуса Христа, щоб Він відвів від нас цю небезпеку, це горе велике, яке прийшло на нашу землю, врятував від ворога”.

“Думаю, що люди, які розв’язують цю війну, стоять далеко від Христа. На жаль, їм мало місця на своїй землі, тому вони прагнуть забрати, вкрасти клаптик чужої. Це вже не християнство, а темрява, з якою треба боротися за допомогою світла, яке є в кожному з нас”.