Хор «Княжий»

13Коли стоїш на літургії, то хор та його виконання церковних творів помагає парафіянам поєднатися у молитві з Богом, яскравіше відчути Божу благодать.  Хор – це невід’ємна частина будь-якого храму, яка робить літургію більш урочистою і дає можливість нам на духовному рівні сильніше відчути зв’язок з Богом.

Кожен хор є особливий, не подібний на інші. Він має свої родзинки, проблеми, стикається з певними труднощами. Але незважаючи ні нащо колективи працюють для того, аби нам дарувати радість і допомогти відчути Боже благословення під час служб.  Тому ми і продовжуємо вас знайомити з історіями хорових колективів при львівських храмах. До вашої уваги хочемо представити Хор «Княжий» при одному з найстаріших храмів Львова – княжій церкві святого Миколая.

Участь у цьому колективі вимагає від хористів особливих навиків, так як репетицій (у церковних хорах кажуть «проб») хор не проводить. І щоб відразу з нот на Літургії заспівати Службу Божу, кожен хорист повинен володіти навиками ансамблевого співу, бути відповідальним, уважним та зосередженим на виконанні і звичайно ж уміти прочитати ноти.

Історія хору

хор-1-1024x764Такий спосіб роботи хору склався не одразу. У 1990 році на регентство прийшов Богдан Герявенко (тепер регент хору церкви св.Андрія на пл. Галицькій), який і заклав основи сучасного хору церкви св. Миколая.

«Коли я прийшов співати у хор в 90-му році в церкву святого Миколая, то відчув неповторну благодать. Цей храм є намолений, там специфічна аура. Це духовне місце, яке сприяє особливому виконанню духовних творів», – розповідає теперішній регент хору «Княжий» Євген Карпович.

В той час заняття хору проходили традиційно для церковних хорів: дві «проби» на тижні і спів Святої Літургії у неділю та свята. За свою роботу виконавці отримували гідну грошову винагороду, що дозволяло залучати до співу високопрофесійних співаків та музикантів. Але з часом фінансова можливість церкви утримувати хор зменшилася. Хористи стали більше залежати від світської роботи, що привело до поступового переходу на теперішні принципи існування колективу.

Після Богдана Герявенка деякий час хор провадила Марія Валько (тепер регент архиєрейського хору Свято-Покровського кафедрального собору на вул. Грушевського), яка з 1990 року співала у хорі. А з 1995 року і уже 20 років керує хором Євген Карпович. За ці роки у хорі співали багато співаків серед яких варто назвати Ірину Бохотницю (яка до 90 років співала соло сопрано та подарувала багато нот для церкви), Лесю Бернакевич (співає від перших днів і до сьогодні), Галину Бревко, Ірину Терлецьку, Марію Валько, Стаса Готвянського, Дмитра Кокотка, Володимира Малиновського (переписчика нот), Бориса Віліна (бібліотекаря хору), Василя Кметя, Марійку Вишенську (Федюк), Оленку Кокотко та інших.

Хор неодноразово виступав на духовних фестивалях для громадськості Львова в Домініканському соборі і в залі Органної та камерної музики, співав Літургію в храмах та монастирях Західної України, куди їздив на престольні празники і на прощу. Колектив був учасником Міжнародних фестивалів духовної музики: у м. Гайнувка, Польща; «Мости єднання», Польща; «Пресвятая Богородиця – Достойно єсть», Болгарія.

Склад хору поступово скоротився від 15 до 9 виконавців і на даний час у хорі співають знані та шановані у місті Львові люди.

Про особливості роботи регентом

Співаки церковного хору приходять співати з власного бажання на славу Божу, тому регент повинен бути психологом, вміти  знаходити духовний зв’язок із хористами.

Люди до хору приходять різні, буває, приходять люди амбітні, але не реалізовані у житті, приходять і такі, що займають високі посади і звикли керувати. І завдання регента зуміти направити їхню енергію на спільну працю, щоб хор славив Бога у співі, як одне ціле, підкоряючись єдиному молитовному пориву.

Атмосфера в хорі

хор-3-1024x773В хорі повинна панувати довіра, молитовність. Ми приходимо молитися, тому повинні забути про всі свої інші проблеми. Має бути любов у серці. У співі ця любов відчувається. Настрій хориста передається регентові і навпаки. Повинно бути присутнє почуття єдиного цілого. Мають велике значення людські якості і вміння співака. Якщо людина не професійний співак чи музикант, то досягти гармонії в хорі важче. «Ми намагаємося, аби наш хор звучав єдиним цілим, все робимо для того», – розповідає пан Євген.

Замість висновку…

І наостанок, пан Євген ділиться порадами для регентів-початківців: «До цієї роботи потрібно ставитися дуже серйозно. Щоб провадити церковний  хор потрібні знання і постійне самовдосконалення. Не очікуйте матеріальної віддачі, Бог Вас винагородить»

Ірина Мудра

Фото: mykolaj.lviv.ua