Ігумен Кіпріан (Лозинський): “Молитва – це “духовний град”, який впливає на хід війни”

Докази сили молитви ми зараз бачимо на власні очі.

Коли десантники на парашутах спускалися зі сторони Білорусі, але здійнявся вітер і їх віднесло назад. Чи ситуація із затопленням “Москви”, я не знаю точно, але піднявся шторм і його не могли ні відбуксирувати, ні врятувати екіпажу. Чи випав сильний дощ і ворожі танки не змогли проїхати. Це все те, що ми називаємо “випадковості”, але випадковості не випадкові. Звичайно, що у всьому є рука Божа, Небесних сил, безплотних, ангелів, святих. Це відбувається, у тому числі, завдяки молитвам. Ми не можемо усі іти воювати, але всі можемо молитися.  І це та енергія, яка нас єднає, робить нас сильнішими.  Часто до мене приходять люди і кажуть: “я ненавиджу російських солдатів, що мені робити?”. А я раджу цю енергію зла сублімувати у добро Замість того, щоб проклинати російського солдата молитися за українського. Тобто намагатися цю енергію, яка накопичується, недобру перетворити у добро, у світло. Коли тільки почалася у 14 році ця війна і був Іловайський котел, одна із львівських журналісток до мене звернулася, зателефонувала вночі. І сказала: “отче, терміново моліться, бо така біда там”. Я молився. І одна із львівських бригад врятувалася у той час. Тоді ми назвали це “духовний град”. Наша молитва – це “духовний град”, цей посил енергії, Божої благодаті, сили, завдяки якому, наш солдат стає сильніший, мужніший, у ньому загоряється більше вогню, відваги, він стає більш захищеним. Це відбувається таким чином, що ми часто не помічаємо. Наприклад, ми не бачимо ультрачервоного випромінювання, для цього спеціальні прилади потрібні, але воно є.  Так само, наша сила молитви, благословення ми їх не бачимо візуально, але вони діють.  Молитва може впливати на хід війни.

 Друге, щодо якихось особливих молитов.  Богослужіння і молитви – це не магічні ритуали, це не заклинання. Не можна сказати, що я 40 разів промовив певну молитву і заклинання відбулося, магічна дія почалася. Запорука доброї молитви, того, що вона буде мати результат, – це є щирість. Коли ми скажемо: “Боже, захисти наших воїнів, дай їм силу, покрий їх своїм омофором”, але якщо це буде щиро, то це найсильніша молитва. Бо механічно можна прочитати сотні молитов і вдарити тисячі поклонів – але  це просто буде механічно. Це буде просто фізкультура. Так само як піст. Якщо ми просто не їмо певної їжі, то це просто дієта.