5 тез Патріарха Філарета про цінності людського життя

filaret_01Сьогодні, 22 жовтня, минає 20 років з дня інтронізації Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Впродовж цього часу Глава УПЦ КП посилено опікувався пастою та поширює Боже Слово, а також активно висловлює громадянську позицію. З нагоди дня інтронізації, ми підготували підбірку цитат Патріарха про основні цінності людського життя: любов, добро, незалежність, мораль, віру, а також про державу.

Про християнську любов і перемогу

«Там, де ненависть – там нема Бога, а там, де нема Бога – там нема перемоги. Хочемо до кінця перемогти? То треба любити один одного, любити так, як полюбили ті, хто віддали своє життя за свободу України. Отак треба любити».

Про падіння моралі

«Ми бачимо, що мораль падає, і Церква цим стурбована, і суспільство стурбоване. Суспільство, як і Церква, повинно брати участь у вирішенні цієї проблеми. А хто тепер буде цим займатися?…

Розриваються шлюби. Це великий недолік, що не існує міцної сім’ї. Якщо не існує міцної сім’ї – суспільство слабке. Пропаганду насилля, розбещеності, неправди ми вважаємо падінням моралі.

Про причини добра і зла

1413029775_patriarh-filaret-kiyiivskiy«Ми боремось зі СНІДом, і з пияцтвом, і з наркоманією, і з іншими пороками, але треба знати причини цих негативних явищ. У чому вони полягають? А в тому, що нема виховання дітей і молоді. Церква наполягає на тому, щоб у школах викладали християнську етику. Тоді діти будуть знати, що таке добро, і що таке зло. Бо зараз уже добро і зло плутають: часом зло називають добром, а добро – злом».

Про страх

«Людина повинна мати, насамперед, страх перед Богом – не рабський страх, не тваринний страх, а страх перед порушенням заповідей Божих. Дитина виховується спочатку страхом покарання за вчинене зло, а потім вона починає розуміти Бога і любити Його, і вже з любов’ю робить добро, а не через страх. Має бути страх і любов».

Про віруючих та псевдовіруючих людей

«Якщо людина виконує заповіді Божі і діє по совісті, то навіть якщо вона і не часто ходить до церкви, вона є віруючою людиною, тому що живе за вірою. А коли людина показує себе віруючою, ставить свічки, а совісті не має, або її не слухає, то віра цієї людини не є правдива, тому що вона живе не за вірою. Після розпаду Радянського Союзу багато людей навернулися до Церкви, причому щиро. Вони будують храми, допомагають, виконують свої християнські обов’язки. Але до цього долучаються й інші, які віри не мають, а пристосовуються до часу».

Нехай Бог благословляє Святійшого Патріарха Філарета на многії і благії літа!

Підготувала Оксана Войтко