“Людина, бувши доброю, повинна ставати ще кращою”, – владика Володимир Груца

Чого можемо  навчитися з сьогоднішнього уривку Євангелія?Насамперед того, що не зможемо в своєму духовному житті створити зону комфорту. На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час розважань над Божим Словом в Архикатедральному соборі св. Юра у четвер 4 лютого 2021 року.

Євангеліє: Мр. 10, 17-27.

17. В той час, як вирушив Ісус у дорогу, прибіг один, упав перед ним навколішки й почав його питати: – Учителю добрий, що мені робити, щоб унаслідувати життя вічне? 18. – Чого називаєш мене добрим? – сказав Ісус до нього. – 19. Ніхто не добрий, крім одного Бога. 19. Заповіді знаєш; не вбивай, не чужолож, не кради, не свідчи неправдиво, не кривдь, шануй батька-матір. 20. Він у відповідь мовив до нього: – Учителю, я все те дотримував змалку. 21. Тоді Ісус, глянувши на нього, полюбив його і сказав йому: – Одного тобі бракує: піди, продай, що маєш, дай бідним, і будеш мати скарб на небі. Тоді прийди, візьми хрест і йди за мною. 22. Той, засмучений тим словом, відійшов вельми зажурений, мав бо великі багатства. 23. Ісус, глянувши навколо, сказав до своїх учнів: – Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в царство Боже! 24. Учні були здивовані цими словами. Тоді Ісус знову заговорив до них і каже: – Діти, як тяжко тим, що звірилися на багатства, увійти в царство Боже! 25. Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в царство Боже. 26. Дивувалися вони ще більше й один до одного казали: – Хто ж тоді може спастися? 27. Ісус, глянувши на них, мовив: – У людей це неможливо, але не в Бога; у Бога все можливо.

“Часто ми чуємо цей євангельський уривок про багатого чоловіка, який був релігійно сформованою людиною. Можна сказати, що був доброю і побожною людиною. Зрештою він виконував заповіді, був забезпеченою людиною. Можна сказати, що людина більше нічого і не потребує. Він міг отримати добру спадщину від батьків, але вона йому не приносила радості. Можливо навіть вся адміністрація майном його в певній мірі пригнічувала”, – зазначив проповідник.

Саме тому, каже архиєрей,  багатий юнак прийшов запитати Ісуса про те, що йому робити далі.  Проповідник звернув увагу, що трохи насторожує надмірна впевненість юнака в тому, що він вважає, що в нього все добре, бо виконує заповіді.

“Видно, що йому бракує подальшої дорожньої карти подальшого життя. Сьогодні ми б сказали, що він не має бізнес-плану. Не знає куди зробити правильну інвестицію свого багатства”, – зауважив він і пояснив: “Ісус хоче дати чоловікові план, бо  полюбив його і має певну програму для нього”.

“Чого можемо з цього навчитися?”  – запитує архиєрей і відповідає: ” Насамперед того, що не зможемо в своєму духовному житті створити зону комфорту. Якщо людина не розвивається, то починає деградувати. Людина бувши доброю, повинна ставати ще кращою”.