На Богоявлення у Львові відбулося загальноміське освячення води. ФОТО

Сьогодні, у неділю 19 січня 2020 року, у центрі Львова на площі Ринок відбулося традиційне загальноміське освячення води за участі духовенства усіх християнських конфесій міста. Цього року, згідного із почерговістю та графіком, Чин  Великого освячення води очолив Митрополит Львівський ПЦУ Макарій.

Долучилися до події сотні львів’ян та гостей міста.

Спільну молитву звершили представники духовенства ПЦУ, УГКЦ, РКЦ, Вірменської апостольської Церкви, УПЦ.

Воду освятили у великій ємності, яка вміщає понад  1500 літрів. Після Чину освячення кожен охочий зміг набрати освяченої води.

У своєму слові Митрополит Львівський ПЦУ Макарій наголосив, що зі Львова традиційне загальноміське освячення води поширюється і на інші міста:

“Постараймося ту благодать заховувати у свої серця, навчати своїх дітей. Тому що цю благодать кожний із нас отримав під час свого Хрещення. То ж користуймося нею цією Божою благодттю, Божою силою, що Милосердний Господь Ісус Христос дарував через Йорданську присутність. А якщо ми через своє невірство, або через свою зайнятість щоденною земною скорботою, відчуємо, що втрачаємо цю благодать, то звернімося до Младенця Ісуса, який народився у Вифлеємі, Христивстя у Йордані, Він може цю благодать нам поповнювати  і поповнює.  Нехай, Милосердний Господь посилає нам цю благодать”.

Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій пригадав присутнім, що освячення води у Львові має глибокі історичні коріння:

“Ми сьогодні всі допомагали владиці Макарію звершувати чин освячення води. Особливість великого освячення води, у Львові біля Ратуші полягає в тому, що всі конфесії беруть участь в освяченні води. Тому, можливо вона якась особлива. Хоча виділити її якість серед тих багатьох вод, які сьогодні освячуються по всій Україні, по ріках і ставках, по озерах дуже важко. Тому що це є велика святиня, велика агіасма, до якої всі з особливістю ставляться. У Требнику Петра Могили, Митрополита Київського, який їхав саме звідси як єпископ поставлятися на свічник митрополії Київської є особливе повчання про цю велику агіасму, на яку з великим трепетом всі очікували у Львові з давніх давен. Ця вода освячується на наших великих площах. З часу, коли мером став Андрій Іванович ця вода освячується на цьому місці. В цьому є велика особливість. Я хочу вам всім побажати гарних Йорданських свят”.

Єпископ-помічник Львівської Архідієцезії РКЦ Владика Едвард підкреслив, що такі урочистості, як сьогодні, дають нам надію:

” Хоча сьогодні так, як над Львовом маємо туманну погоду, так і над Україною ми чуємо звістки про вбитих на Сході. Кожного дня чуємо про якісь нещастя, так, як трагедія в Тегеран, яка забрала нашу молодь. Кожного дня ми чуємо, що є якісь конфлікти на різних рівнях влади. Відчуваємо, що Україна має цей туман. Така урочистість, як сьогодні дає нам надію. Вона нам усвідомлює, що якщо Бог з нами, а Він з нами, то хто проти нас? Сьогодні ця урочистість в особливий спосіб нам приближує Бога. Ми незалежно від конфесій ми всі є одним Божим народом, які молться, щоб Бог дав світло, забрав темряву, щоб ми могли прославляти Бога. Нехай ця урочистіть Богоявлення, це хрещення. Яке відроджує наше хрещення дає нам цю радість, щоб ми колядуючи, вітаючи один одного зі святами були насправді переповнені Божою любов’ю. Цього ми чекаємо, прагнемо. Через те, що ми є разом. Усім тут зібраним щиро бажаю, щоб ця радість сьогодні була в наших серцях. Христос Хрещається!”

Капелан Львівської міської ради, священик Львівської Архиєпархії УГКЦ, о. Павло Дроздяк у коментарі “Духовній величі Львова” зазначив, що загальноміське водосвяття – це добра і важлива традиція для нашого міста:

«Під час свята Богоявлення нам відкривається Господь. Бог, котрий перебуває у єдності. Саме тому щороку, на свято Богоявлення, ми, представники різних конфесій, збираємося разом на загальноміське екуменічне освячення води, щоб стати свідками того, як благодать Духа Святого освячує воду для нас. В цей день львів’яни мають нагоду взяти цю води додому і в особливий спосіб споживаючи цю воду, досвідчити силу і благодать Божої ласки».

 

Міський голова Львова подякував усім священнослужителям, які звершували Чин Великого освячення води:

“Сьогодні, коли ми всі молилися у храмах і тут на площі, дуже багато наших молитв було скеровано за наших хлопців, які на Сході захищають нас. Сьогодні прийшла сумна звістка, загинув один наш вояк, 10 хлопців отримали поранення і Ви також знаєте, що сьогодні прилетів літак з Тегерану, привезли тіла українців, які трагічно загинули. Тому я думаю, сьогоднішні молитви також нехай почує Господь Бог і дасть їм Рай. І нехай ті жертви стануть, можливо, нехай якось на добро. Бо так би хотілося, щоб було більше миру і таких сумних звісток більше не було. Сьогодні хочу подякувати Владиці Макарію за Чин освячення води, хочу подякувати всім отцям. Це є добра наша Львівська традиція, коли всі наші конфесії збираються разом і ми показуємо велику єдність і я би дуже хотів, щоб та єдність, яка є у Львові, щоб вона панувала у всій нашій державі””

 

Додамо, що перед Чином Великого освячення води, о 13:00 на площі Ринок лунала дзвінка коляда  від хору “Покрова” Покровської парафії ПЦУ з вул. Щирецької, 43 та  етно-гурту “Йордана”. Після водосвяття, містяни набирали освячену воду з резервувару під коляду  хору Львівського ставропігійного братства св. апостола Андрія Первозванного, «СТАВРОС».

 

 

 

Підготували Оксана Бабенко, Христина Кутнів

Фото Романа Балука, Оксани Бабенко