На Львівських братських студіях говорили про важливість молитви

br130 вересня 2016 року в Залі засідань Львівського єпархіального управління відбулася чергова лекція зі Священного Писання в рамках Львівських братських студій, що діють при Покровському кафедральному соборі м. Львова.

Лекція була присвячена Священному Писанню Нового Завіту, а саме тлумаченню 6-го розділу Євангелія від Матфея, де мова йде про молитву.

“І, коли молишся, не будь як лицеміри, які люблять молитися у синагогах і на перехрестях, зупиняючись, щоб бачили їх люди. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. Ти ж, коли молишся, увійди до кімнати твоєї і, зачинивши двері твої, помолись Отцю твоєму, Який у таїні, і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно. А молячись, не говоріть зайвого, як язичники, бо вони думають, що в багатослів’ї своєму почуті будуть. Не уподібнюйтесь їм, бо знає Отець ваш, чого ви потребуєте, раніше за ваше прохання до Нього. Моліться ж так: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки. Амінь. Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших” (Мф 6:5-15).

Лектором виступив проректор Львівської православної богословської академії протоієрей Михаїл Сивак.

br2Окрім того другим запрошеним лектором був викладач Біблійної теології філософського факультету Ганноверського університету (Федеративна Республіка Німеччина) протоієрей Андрій Федчишин.

Отець Михаїл разом з аудиторією слухачів детально розібрали питання християнського погляду на молитву.

“Молитва – це і є життя. Спілкування з Богом – це є рай. Спілкування з Богом – це є Царство Небесне. Преображення учеників, коли спілкувалися з Богом, відчували щастя – “добре нам тут бути” – це і є ідеальний зразок молитви. Дуже добре вміли молитися перші християни, перші три століття – золоті – християн називали святими. І навіть зараз залишились ці слова на Літургії: “Святеє святим”. Молитва – це тоді, коли не слова піднімаються до Бога, а серце”. – наголосив отець Михаїл.

Також отець Михаїл наголосив, щоб молитва була справжньою не потрібно на когось сердитись, молитва має бути щирою. Молитись треба так щоб була увага. Молитва без уваги – не щира. Молитву треба аналізувати, обдумувати її. У молитві головне не кількість, а якість. Добре молитися в громаді, де один одного притягає спільна молитва, краща, щиріша. Коли ми молимося, ми зазвичай щось просимо. Промовляючи, треба казати: Але не моя воля хай буде, а Твоя”.

br3

“Як минув день, дякуй Господеві, що дав нам сонце для праці в час дня і світло на освічення в час ночі та на інші життєві потреби” (св. Василій Великий, в честь мученика Юліти).

Всі ми члени однієї церкви, коли ми віддаємо себе заради іншого. Допомагаємо тоді, коли самі здорові – сильні слова праведного”.

Молитва не повинна бути механічною, а щирою, тоді вона буде корисною.

“Віра дає крила молитві, і без неї ми не можемо підноситися до неба… Твоя молитва покаже тобі, в якому стані ти знаходишся” (святий Іоан Ліствічник).

Молитви підготування до сповіді – це рекомендація церкви, щоби людина відчула свою недостойність за допомогою цих молитов.

“Той, хто молиться, повинен мати перша за все тверду віру, і тоді осягне те, чого просить”(святий Іоан Золотоустий).

У другій половині зустрічі, традиційно, її учасники мали змогу поставити питання лекторам на тему прослуханої лекції чи будь-якої актуальної для них духовної проблеми.

Зазначимо, метою таких духовних зустрічей-бесід і лекцій є глибше ознайомлення воцерковлених християн із церковною історією, основами християнського богослів’я, більш ґрунтовне вивчення Біблії. Окрім того подібні лекції мають на меті допомогти тим людям, які роблять лише перші кроки в християнстві.

Зустрічі проводяться щоп’ятниці за адресою м. Львів, вул. Грушевського, 2.

Контактний телефон для охочих приєднатися до аудиторії слухачів Львівських братських студій – 096 450 4000 (Марія).

За матеріалами: Прес-служби Львівсько-Сокальської єпархії УПЦ КП

Фото – Володимира Ведміцького