о. Андрій Кончило: «Усілякі страхи долаймо з Господом, просячи щиро про допомогу»

Минає два роки, як людство стикнулось із новою світовою катастрофою – Сovid-19, котра не тільки не подолана, але мутуючи, подає нові виклики і жертви. Все це породжує для людини неабияке випробування, як психологічного, так і іншого характеру, що додає ще більшого тиску на емоційний стан людини.

Перший ворог людини – це страх. Він відноситься до основних емоцій, тобто є природженим емоційним процесом, і щоб його подолати, потрібно сконцентруватися на тому, що вас лякає. Чи сам Соvid – 19? Чи його наслідки? Чи щось інше? Як людина віруюча, можу сказати, що Господь допомагає людству долати цю недугу, тільки чи сама людина приймає подане? Якщо я щепився – це не гріх, якщо я маю сертифікат і не щепився – це гріх по відношенню до свого ближнього.

Настав час збудити людство від духовного сну, бо те, що часто називають «духовністю», далеко нею не є. Подібне відбувалось за часів пророка Іони, коли Господь повелів йому іти до язичницького міста Ніневії, сповістити її жителів про неминучу загибель, якщо не навернуться від своїх діл. Цілий день ходив містом і проповідував усім, кажучи: «Ще сорок днів, і Ніневію буде зруйновано». Мешканці повірили його словам. Вони разом з царем, наклали на себе піст, стали молитися і каятися у своїх гріхах. І Господь помилував Ніневію.

«Як тривога, то до Бога, як по тривозі, то і по Бозі», – в такому стилі життя Господь не допоможе. Тому, усілякі страхи долаймо з Господом, просячи щиро про допомогу, і Він обов’язково покладе на серце потрібне.

о. Андрій Кончило, старший інспектор Львівської православної богословської академії ПЦУ