о. Ігор Калаш: «Своїм приходом на весілля у Кану Галилейську Христос благословляє подружнє життя»

У Євангелії від Івана читаємо розповідь про перше чудо Ісуса Христа у Кані Галилейській. Розповідається про те, як Ісус, перебуваючи із своїми учнями на весіллі, перемінює воду на вино. Цей євангельський уривок ми можемо почути під час Таїнства шлюбу, адже міцна сім’я – запорука християнської віри. Про перше чудо Ісуса Христа, як дотик Бога до серця кожної християнської родини, розповідає сотрудник храму св. Ольги і Єлизавети Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Ігор Калаш:

«У Євангелії від Івана ми читаємо про подію, яка відбулася у Кані Галилейській. Саме там Христос перемінив воду на вино. Здавалося б, що це така проста і банальна історія, але, не зважаючи на це, вона залишається особливою за декількома ознаками. У першу чергу потрібно відзначити, що це було перше чудо, яке вчинив Ісус. Іншими словами в такий спосіб Він покладає початок чудес. Можемо припустити, що Христос міг би вчинити якесь більш визначне перше чудо, як для прикладу чудесне оздоровлення, або ж якесь вигнання бісів. А тут ми бачимо, як Ісус просто перемінив воду на вино. Але потрібно звернути увагу на важливу деталь, адже Христос вчиняє це на весіллі.

По-перше, – своїм приходом на весілля у Кану Галилейську Христос благословляє подружнє життя. Він благословляє новостворену родину, яку від того часу і до тепер ми називаємо християнською. По-друге, – важлива участь Богородиці у цій події. У євангельському уривку читаємо про те, що коли забракло вина, то Пресвята Богородиця першою на це звернула увагу. Адже, як знаємо, вона разом з Ісусом і апостолами була присутня на весіллі. Такі дії Богородиці показують нам, що вона уважна до наших проблем. Але, коли вона звертається до Ісуса, то у відповідь чує слова: «Що мені, жінко, – а й тобі? Таж не прийшла година моя!» (Ів.2,4). І все ж таки мати Ісусова, звертаючись до слуг, каже: «Що лиш скаже вам, – робіть» (Ів.2,5). Це також є дуже важливо. Богородиця вказує на Ісуса і просить зробити те, що Він скаже. І в цих словах ми знаходимо велику мудрість і простоту. Ми також маємо вчитися слухати і виконувати все, що каже нам Господь.

А далі розповідається про те, як слуги ризикують своїм авторитетом, адже могли тяжко поплатитися за те, що принесли воду замість вина і подали на стіл. Але вони виконують те, що сказав Ісус: «Наповніть посудини водою» (Ів.2,7). Вони й виповнили їх по вінця. А Він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного» (Ів.2,8). І вода стала вином. Тобто бачимо в цьому дійстві участь людини, а радше виконання людиною того Божого розпорядження, яке, на перший погляд, здавалося не те що нелогічним, але необґрунтованим. Але слуги виконують те, що сказав був Ісус, а після цього власне і стається чудо. Дуже важливим аспектом є те, щоб і ми навчилися виконувати Слово Боже. Адже Ісус, звертаючись і до нас, каже: «Блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають» (Лк.11,28). Ми маємо серцем прислухатися до Слова Божого, а також зберігали його. І тоді в нашому житті станеться чудо. І тоді Господь перемінить наше життя».

Підготувала Юліана Лавриш