О. Михайло Сивак: Властивості Божі – що це таке?

Людині буває дуже важко пізнати Бога, але завдяки Священному Писанню ми знаємо про Бога досить багато, щоби пізнати певні Його властивості, які переживаємо і у власному житті.

Думками про це поділився  львівський священник ПЦУ о. Михайло Сивак* у проповіді, яку було опубліковано на його ютуб-каналі:

  • Бог є вічний

Господь не має ні початку, ні кінця; Він є не сотворений, а завжди існував. Він є творцем часу, сам перебуваючи поза ним, у вічності, про яку святий Максим Ісповідник сказав: «Час – це вічність, яка рухається, а вічність – це час, який не рухається».

Щоб зрозуміти це, священник навів приклад: на нецікавому уроці час тягнеться дуже довго, а під час приємної зустрічі він майже непомітний. «Коли людина не відчуває часу – це щось подібне на вічність. Це коли людина існує повнотою свого життя, але не відчуває, що цей час кудись рухається. І тому коли ми говоримо про вічність чи про те, що ми прагнемо Царства Божого, в якому нема часу, а є вічність – це означає, що ми прагнемо бути в такому стані, коли не відчуваємо плину часу, але відчуваємо всю радість, всю насолоду, все блаженство у повноті. Приблизно в такій вічності перебуває Бог», — зазначив о. Михайло Сивак.

  • Всюдиприсутність

Бог є всюди – і у своїй повноті постійно перебуває поруч з людиною.

«Це дуже важливо в той момент, коли ми сумуємо, в нас якісь випробування в житті, і ми думаємо: “Невже Бог цього всього не бачить? Невже Він не допоможе, не підтримає?” Так ось, оскільки Бог є всюдиприсутній, значить, Він зараз, в цю секунду поруч з нами. Він бачить, розуміє нас, співстраждає з нами, допомагає нам – і ми повинні лише відкрити своє серце і відчути Його допомогу, його присутність», — підкреслив священник. Разом з тим, зауважив він, так само Господь присутній тоді, коли людина чинить гріх, і сумує через її проступок.

  • Всемогутність

Бог може все, навіть те, чого люди не можуть уявити. Отець Михайло пригадав філософське питання – чи може Господь створити камінь, якого сам не буде спроможний підняти?

«Бог створив такий камінь. І цим каменем є свобода людини. Бог дарував нам свободу – але Бог не може цією свободою маніпулювати. Людина вільна у своєму виборі – вона може йти за Богом, а може від Бога відмовитись», – зауважив священник.

  • Милосердя і справедливість

Господь водночас є і справедливим, і милосердним Суддею. Саме тому світ ще не є справедливо покараний і знищений, адже Творець завжди дає шанс виправитися. Це мусить бути прикладом для людини, створеної на Його подобу. «Якщо людина буде тільки справедливо принципово ставитись до інших, то в результаті таку людину можуть зненавидіти. Коли людина буде тільки милосердною – все прощати, все дозволяти – то через деякий час їй “вилізуть на голову”. Але коли ми будемо за прикладом Бога водночас справедливими і милосердними, то тоді зможемо багато добрих справ зробити там, де ми є», — підкреслив священник.

Такі Божі властивості, підсумував о. Михайло Сивак, пригадують нам про постійну присутність Господа в нашому житті – і саме вони спонукають нас наслідувати Його, аби досягнути досконалості, до якої Він заохочує людину.

* о. Михайло Сивак — православний священник, протоієрей, ключар Свято-Покровського кафедрального собору Львівсько-Сокальської єпархії Православної церкви України, а також проректор Львівської православної богословської академії. Автор книг на тематику про сімейне життя та автор власного YouTube-каналу.

Також читайте: О. Михайло Сивак: «Улюблений метод диявола – це напівправда»

О. Михайло Сивак: «Стінка між духовним і матеріальним світом дуже тонка»

«Війна і Біблія»: про причини війни і передумови перемоги та поразки