о. Михаїл Сивак: “Зрада – це тяжкий гріх, вбивство шлюбу”

Один із головних героїв відомої кінострічки “Хрещений батько” Дон Віто Карлеоне сказав: “Якщо чоловік не став своїм дітям спражнім батьком, він не чоловік”. Звісно, якщо чоловік проводить мало часу зі своєю родиною, він не може захистити її від лиха й турбот. Але й жінка, яка нехтує своїми дітьми, своїм чоловіком, так само причетна до руйнування родини. Проте, мабуть немає нічого гіршого за зраду в подружжі, яка знищує любов та відчуття довіри. Про те, чи можливо пережити цю трагедію, про прощення, як діти переживають цю травму, та як вберегти свою сім’ю від зради – у ексклюзиному інтерв’ю із о. Михаїлом Сиваком, проректором Львівської Православної Богословської Академії, кліриком кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

– Отче Михаїле, яким є найкраще визначення любові між чоловіком та дружиною у подружжі? Чи може людина, яка любить свою другу половину, зрадити?

– Найкращим визначенням любові можуть слугувати слова Адама, сказані тоді, коли він вперше побачив Єву. А саме, він промовив: “це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї” (Бут. 2:23). Тобто, Адам побачив у Єві самого себе, він відчув, що це його половинка, що вони двоє являють одне ціле, що це Дар Божий, який необхідно берегти, леліяти, ставитися, як до святині. Любити – це означає віддати себе в дар коханій людині, бути готовим жертвувати собою заради щастя того, кого любиш.

Апостол Іоанн Богослов каже, що Хто не любить, той не пiзнав Бога, тому що Бог є любов…i хто перебуває в любовi, перебуває в Бозi, i Бог у ньому(1 Ін. 4:8,16). Ці слова є дуже важливими, оскільки вони вказують на те, що пізнати Бога і успадкувати Царство Небесне можна лише через любов. Тому мета шлюбу і полягає у тому, щоб навчитися любити, зуміти досягти справжньої, істинної любові.

Коли подружжя зростає у любові, і з роками чоловік та дружина починають любити один одного все більше і більше, то в такому випадку, їхній шлюб, за словами апостола Павла, стає справжньою домашньою Церквою, місцем молитви і щастя. Тоді люди, які люблять один одного такою божественною любов’ю, ніколи не підуть на зраду.

– Що таке зрада? Чи має це поняття глибший контекст, аніж фізичний? Чи є думки про іншого чоловіка або жінку зрадою?

– Зрада – це тяжкий гріх. Можна сказати, що це вбивство шлюбу, знищення тих зерен любові, котрі чоловік та дружина мали би зростити і розвинути. Зрада, як і кожен гріх, має свій  «інкубаційний період». Тобто, перш ніж проявитися фізично, гріх проникає в думки людини і чинить свою руйнівну дію зсередини – на душу та серце. Саме тому Спаситель і застерігає: Я кажу вам, що всякий, хто погляне на жінку, жадаючи її, вже вчинив перелюб з нею в серці своєму (Мф. 5:28).

– На Вашу думку, чи чоловіча зрада якось відрізняється від жіночої?

– А убивство чоловіка відрізняється від убивства жінки? Думаю, що ні. У своїй суті, зрада – це вбивство, знищення.

– Якими є найпоширеніші причини шлюбної зради?

– Причин може бути дуже багато, однак всі вони виходять з однієї – з егоїзму. Шлюб – це подвиг взаємної жертовності, а люди не бажають жертвувати, а хочуть лише використовувати один одного задля власного задоволення.

– Чи правда, що людина, яка зрадила раз, зрадить знову?

– Можна провести таку аналогію: людина, яка щось вкрала, чи може вкрасти знову? Або, яка обдурила когось, чи може знову це зробити? Думаю, що спокуса до гріха може в людині, в такому випадку, «сидіти». Однак, правдивим покаянням, тобто відверненням від гріха і його подоланням, людина таку схильність може в собі побороти.

– Навіть якщо після зради подружжя примирилось, чи міцним буде цей союз?

– Це залежить від людей. Якщо переживши катастрофу зради, чоловік та дружина зуміють покаятися і простити один одному вчинений гріх і при цьому почнуть «з нуля» будувати свої відносини, але в присутності Божій і покладаючи надію на Господа, то в такому випадку, вони зможуть побудувати міцний союз. Але тільки з Богом!

– Як наслідки сімейної зради впливають на дітей подружжя?

– Діти дуже болісно переносять конфлікти між своїми батьками. Чоловік та дружина важко переживають зраду, а діти у сто разів важче. Для дітей такі речі завжди закінчуються психічною травмою, яка лишається на все життя.

– Що потрібно робити чоловікові та дружині, щоб вберегти свою родину від зради?

– Для того, щоб вберегти подружжя від зради і загалом мати щасливу сім’ю, чоловіку та дружині необхідно жертвувати собою один заради іншого! А жертвувати – це означає: вміти потерпіти, промовчати, оминати «гострі кути», не наполягати на своїй правді, боятися образити чи засмутити один одного, жити виключно для того, щоб зробити свою половинку щасливою.

Розмовляла Лідія Батіг