о. Назарій Бігун: «Сліпота духовна є більш загрозливою, ніж сліпота фізична»

«Світло тіла – око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле» (Мт.6,22), – говорить Господь. Дуже часто у своєму житті ми зустрічаємося з тими людьми, які не мають зору фізичного. Але часто ми забуваємо про тих людей, які живуть у сліпоті духовній. Сліпота духовна є більш загрозливою, ніж сліпота фізична. Якщо в дитинстві я один раз промовчав на свою совість, якщо зробив щось погане, то це мене спочатку сильно мучило. Я мучився, але цю совість приглушив. Я нічого не зробив один раз, тобто не сказав правду, так же само вчинив і наступного разу. І вже тоді, коли я став дорослим, то вже не чув своєї совісті. А коли я не чую совісті, тоді життя для мене стає буденним. Буденними стають особи, які проходять повз мене, які просять моєї допомоги. А найважливіше – буденною стає моя сім’я, адже я – егоїст. Так говорить людина, яка один раз у дитинстві промовчала на свою совість, і не сказала правду. І ця духовна сліпота веде нас до того, що ми починаємо жити немовби в темряві. А коли я перебуваю у темряві, то моє життя перетворюється в параліч. А далі параліч перетворюється в бездиханність, а вона, в свою чергу, перетворюється в смертність, а смертність породжує зло.

Людина, яка хоче бути з Богом, має відрізняти, що таке темрява, а що таке світло. І ми знаємо, що Ісус Христос – це світло. Він проповідує правду. Багато хто говорить про те, що правда в кожного своя. Але так говорить тільки диявол, адже він нічого не творив. Так же само і людина не може створити нічого кращого, ніж те, що вже є створено Вседержителем. Інколи дуже важко вийти з цієї темряви, якщо ти живеш і слугуєш мамоні. Влада і гроші – це і є мамона. Я неодноразово казав, що кошти і багатство не є гріхом. Але у Євангелії від Матея Господь говорить: «Не можете Богові служити – і мамоні» (Мт.6,24). Мамона – це язичницький бог, який відповідає за кошти. Тобто, самі по собі кошти не є поганими, так же само, як і влада. Якщо людина правильно розпоряджається владою і коштами, тоді це не є погано. Але, якщо ж влада і кошти керують тобою, тоді це є погано.

о. Назарій Бігун, священик ПЦУ із Київщини

За матеріалами відеоблогу на платформі Youtube