о. Олег Кришталь: «Тайна Сповіді – це Боже милосердя у нашому житті»

Ключовою тематикою сьогоднішнього Євангелія є Боже милосердя. Це дуже поширена тема у християнстві. Що таке Боже милосердя? Як відчути і прийняти Боже милосердя? Дуже часто у нашому житті стаються такі випадки, коли ми не знаємо, що робити, як знайти вихід з тієї чи іншої ситуації, яке рішення прийняти. І, справді, інколи ситуація здається безвихідною. Я думаю, що кожен із нас у своєму житті переживав щось подібне. І саме в цьому випадку нам може допомогти Боже милосердя, але, тільки тоді, коли ми відкриті на ці руки милосердя. Так, справді, це може статися у різний спосіб, за різних обставин, через різних людей.

Дуже часто ми з вами хочемо, щоб це відбулося вже і одразу. Але, справді, Боже милосердя потребує такої певної витримки. Бог, інколи, хоче нас випробувати для того, щоб побачити, а чи достойні ми прийняти це Боже милосердя. Але, запам’ятаймо, що Господь не має наміру когось карати, а, радше, навпаки, хоче подарувати нам своє милосердя. І протягом життя ми маємо вчитися приймати Боже милосердя до свого серця і душі. Ми маємо користати з нього у нашому духовному житті.

Тайна Сповіді – це Боже милосердя у нашому житті. У Євангелії від Івана читаємо такі слова: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів.3,16). А, відтак, Господь дарував нам можливість спокутувати наші гріхи у Тайні Сповіді. Сповідь дорівнює Божому милосердю. Тому наше серце завжди має бути готовим прийняти це милосердя. І будьмо певні, що тоді ми зможемо знайти відповіді на багато запитань у нашому житті. Тоді ми будемо проживати кожний день з вірою, надією і любов’ю.

о. Олег Кришталь, капелан Військового храму Стрітення Господнього Львівської Архиєпархії УГКЦ