о. Ростислав Будзан: «Беріть участь у святій Літургії, освячуючи свої душі і тіла»

У Євангелії від Матея читаємо про те, як Ісус Христос, побачивши перед собою багато людей, зійшов на гору і сів, щоб учити народ. Відкривши уста свої, Він промовив: «Блаженні голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться» (Мт.5,6). Сьогодні ми, як практикуючі християни, боремося за правду, за справедливість, адже з нами – Бог. Про те, що для нас означають слова Ісуса Христа, сказані Ним під час Нагірної проповіді, розмірковує парафіяльний вікарій Архикатедрального Собору св. Юрія отець Ростислав Будзан:

«У сьогоднішньому Євангелії ми читаємо Нагірну проповідь Ісуса Христа. Зокрема натрапляємо на такі рядки: «Блаженні переслідувані за правду, бо їхнє Царство Небесне» (Мт.5,10). Перша частина цих блаженств описує нам різного роду незручності, які ми можемо переживати у своєму житті. Адже дуже часто в людських очах ми можемо стати переслідуваними, бути обмовленими. Але, у своєму житті ми маємо завжди залишатися з Богом і наслідувати ці блаженства, які Він нам заповідав.

Слово «блаженний» з грецької мови μακάριος означає щасливий, але, власне, щастя ми можемо розуміти так дуже по-земному. І тільки, коли ми живемо з Богом, виконуємо Його Заповіді, слідуємо цим блаженствам, то тим самим полегшуємо собі ці різні життєві незручності, зокрема зараз, у часі війни, яка накладає відбиток на наше життя.

Сьогоднішнє Євангелія закінчується словами: «Ви – сіль землі…» (Мт.5,13). І, власне ми, християни, повинні бути цією сіллю землі. У своєму земному житті ми маємо не тільки самі приходити до Бога, відчуваючи пересмак Царства небесного, але, будучи цією сіллю землі, «приправлювати» і інших людей нашим добрим християнським виконанням Божих Заповідей. Отож, беріть участь у святій Літургії, освячуючи свої душі і тіла. І пам’ятайте, що Бог діє через нас. Будьмо відкриті на Нього, і тоді для нас здійсняться слова: «Радійте й веселіться, бо нагорода ваша велика на небі» (Мт.5,12)».

Підготувала Юліана Лавриш