о. Володимир Ольшанецький: «На усі проблеми потрібно дивитися очима віри, духовними очима»

«Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі» (Мт. 7: 21), — такі слова сьогодні чуємо у Євангелії. Над євангельським читанням роздумує настоятель Храму Всіх Святих Українського Народу Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Володимир Ольшанецький:

«Одного разу старець з послушником мандрували місцевістю, і по дорозі вони зустріли одного чоловіка, який вважав, що послушник його колись скривдив, і почав його лаяти. Цей терпеливо, мовчки слухав цю лайку, але в один момент не витримав і почав відповідати на лайку тим же. Зайшла дуже прикра бесіда і старець покинув обох, бо не міг спостерігати, як вони один одного лають. Він пішов. За деякий час і вони розійшлися. Послушник прибіг до старця з певним жалем, що той його в такий момент покинув і не підтримав, кажучи: «Чому ти мене покинув, коли цей чоловік напав на мене з лайкою?». А старець йому відповідає: «Коли ти терпеливо тримався і мовчав, тобто не відповідав лайкою на лайку, — то я бачив, як навколо тебе зібралося дуже багато ангелів, а навколо того чоловіка – багато демонів. Але коли до твого серця почала тиснутися гордість, і ти у думках почав собі казати: «Ну хто він такий, що він мене, духовну особу отак зверху до низу обкладає лайкою», і почав відповідати взаємною лайкою. Тоді від тебе відступили усі ангели, і я пішов».

Ми дуже часто на усе дивимося занадто по-людськи, усе хочемо по-людськи вирішити. Ми, інколи, забуваємо про те, що поряд з нами існує духовний світ, що у нашому серці і в нашій душі є Господь, якщо ми Його туди впустили, що поряд з нами є Пречиста Діва Марія, Всі святі, що поряд з нами є наші ангели, котрі мають чітке завдання, доручення від Бога — боронити нашу душу від усякого зла. І вирішальним у цій усій духовній боротьбі, праці, стараннях є наш власний вибір: чи поступити по-Божому, пам’ятати про те, що довкола нас є духовний світ, і ми маємо бути духовними людьми, старатися вирішити, побороти усе духовними силами, а відтак і тілесними; а чи поступити навпаки, і спробувати вирішити ту чи іншу проблему, ситуацію, ті чи інші обставини по-людськи і тоді зазнати невдачі, духовного краху. Потрібно завжди пам’ятати про те, що довкола нас є велика Божа сила, велике число духовних ангелів. У будь-якій ситуації, в сімейних стосунках, у звичайних людських стосунках, — на усе потрібно дивитися не людськими очима, але очима віри, духовними очима. Нам завжди потрібно пам’ятати про Божу присутність і по-Божому вирішувати ті чи інші проблеми. Тоді ми залишимося завжди милими у Божих очах і зможемо отримати Божу опіку, а відтак — перебороти будь-яке зло».

Фото – із Фейсбук-сторінки Храму Всіх Святих Українського Народу