о. Юрій Балух: «Бог нам подарував багато, і найцінніше – це життя»

У сьогоднішньому євангельському уривку розповідається про пророка і Хрестителя Господнього Йоана. Саме він, закликаючи людей до покаяння, готував дорогу для Ісуса Христа. Саме Йоан постає перед нами, як приклад міцної віри і великого терпіння. Він провадив дуже скромне і духовне життя, тим самим підкреслюючи те, що найважливіше для людини, – це життя з Богом. Про пророка і Предтечу Господнього Йоана, як приклад для наслідування, та про те, як Божа любов діє у нашому житті у контексті сьогоднішнього євангельського уривку, розповідає капелан Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного отець Юрій Балух:

«Сьогоднішній євангельський уривок від Луки пропонує нам для роздумів дуже важливий момент про те, якими ми стоїмо перед Богом. У правді, такими, якими ми є, чи, можливо, можемо піддатися спокусі і зіграти якусь роль. Сьогодні ми чуємо про постать пророка і Хрестителя Господнього Йоана. Але перед тим чуємо про те, що справді вістка про Ісуса, про Його дії серед народу, розійшлася по всій Юдеї, по всьому краю. Дуже особливим є те, що учні поділилися з Йоаном цією інформацією. Що робить Йоан? Він відсилає до Господа своїх двох учнів з питанням: «Ти той, що має прийти, чи іншого нам ждати?» (Лк. 7:19). Цими словами пророк Йоан Хреститель, можливо, виявляє певний сумнів, але він постає перед Богом у правді і хоче цей сумнів подолати. Як відповідає Ісус? Він відповідає любов’ю, і до учнів каже: «Ідіть, повідомте Йоана, що ви бачили й що чули» (Лк. 7:22).

Як діє Божа любов? Божа любов сприяє на те, щоб, справді, сліпим було повернуто зір, і, можливо, найперше духовний зір. Адже гріх так може вразити людину, що вона може зійти з цієї доброї стежки, яка веде до Бога, і може робити дуже багато поганих вчинків. Ісус каже: «Сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищуються, глухі чують, мертві воскресають, бідним звіщається Добра Новина» (Лк. 7:22). Він тими словами утверджує пророка Йоана Хрестителя. Він, представляючи його перед людьми, каже: «Між народженими з жінок нема нікого більшого понад Йоана» (Лк. 7:28). Ісус Христос показує усю місію, яку пророк Йоан звершував. Він готував дорогу для Ісуса Христа, закликав людей до покаяння, переміни. Люди наверталися, ставали чистими перед Богом. Але разом із тим він був людиною надзвичайної покори, тому що перебував у пустині, не носячи м’якої, гарної одежі, бо у пишних одежах і у розкошах є ті, хто у царських палатах. А Йоан, який проповідував покаяння, навернення до Бога, був тим, хто жив у пустелі дуже скромним життям.

Сьогодні цей приклад пророка і Предтечі Господнього Йоана є прикладом для кожного із нас. Звісно, ми можемо не носити надзвичайних речей, не мати надзвичайних помешкань, ми можемо не відзначатися матеріальними речами, але нам дуже важливо мати від Бога таланти, стояти перед Ним у простоті, бути у праведності свого серця. Треба, як каже апостол Павло, перебувати у тій Божій радості і мати найбільший скарб – це життя із Богом. Віддаляймося від гріховності і будьмо перед Богом у правді, з чистим серцем, з добрими, чистими думками, з добрими словами. Бог нам подарував багато, і найцінніше – це життя. Разом із тим Він подарував нам таланти, ті наші вміння. Він дарував нам наших рідних, близьких для того, щоб ми були людьми віри, долали будь-які сумніви і непевності, щоб ми були людьми скромними, покірними. За прикладом пророка Йоана Хрестителя та святих просімо у Бога сили».

Підготували Юліана Лавриш, Андрій Мандрика