о. Юрій Балух: «Сьогодні і ми маємо почути слова, які лунають від Божого посланця: “Не бійтеся”»

Сьогодні Церква відзначає одне із дванадцяти великий свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Сьогодні Богородиця отримує від архангела Гавриїла благу вістку, добру новину про те, що у своєму лоні зачне і народить Сина, і дасть йому ім’я Ісус. А що ж на це Марія? Вона з покорою і смиренням приймає цю новину, кажучи: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!» (Лк.1,38). Так же само і ми сьогодні не втрачаймо віри, а молімося до Богородиці. Неустанно молімося і прибігаймо під її покров, мовлячи: «Пресвятая Богородице, спаси нас!». Про значення свята Благовіщення для кожного християнина, що означає прийняти до свого серця добру новину, розмірковує капелан Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного отець Юрій Балух:

«Дорогі брати і сестри! У тропарі свята Благовіщення ми читаємо такі слова: «Днесь спасення нашого начало і від віку таїнства явління. Син Божий сином Діви стається…» Я щиро дякую, що у час важких випробувань для нашої Батьківщини, ви знаходитеся там, де і маєте бути, – на спільній молитві. Ми молимося і просимо не тільки заради себе, але й за тих, кого любимо, кого шануємо, кого знаємо і не знаємо. Щиро дякую усім вам! Сьогодні і справді свято великої Божої дії посеред людей. У Благовіщенні Пресвятої Богородиці являється спасіння кожній людині, бо Син Божий стає Сином Діви. Син Божий стає люблячим, великим, милосердним Богом, який являється до кожного із нас. Бог ніколи не забуває про своїх людей. Він являється до кожного із нас щоденно.

У євангельському уривку ми читаємо, як до Пречистої Діви Марії був посланий архангел Гавриїл. Так же само Господь щоденно посилає до кожного із нас ангела, даного нам у Таїнстві Хрещення, щоб ми добре виконували власну християнську місію. Благовіщення – Добра новина. Кожен із нас чекає, шукає доброї новини. Гортаючи Інтернет, різні соціальні мережі, ми шукаємо доброї новини. Сьогодні Богородиця показує нам, як варто приймати добру новину. Адже вона також була стривожена ось цим візитом архангела Гавриїла. Вона роздумувала, що це може означати, але почула слова: «Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога» (Лк.1,30). Дорогі брати і сестри! Страх – це те, що не дозволяє нам рухатися, жити, думати, допомагати і любити. Марія, долаючи страх, приймає цю вістку, приймає добру новину не лишень для себе, а й для цілого світу.

Зверніть увагу! Сьогоднішній євангельський уривок нам говорить і про Єлизавету і зачаття Івана Хрестителя. Єлизавета і Захарія довгий час чекали на добру новину для свого подружжя – дитину. Чи вони нарікали на Бога? Чи вони відверталися від Нього? Ні… Вони молилися і таким чином відкрили чудо. Вони отримали чудо, – та, яка є неплідною, стала вагітною. Так же само сьогодні і нам важливо не втрачати віри і надії. Сьогодні і ми маємо почути слова, які лунають від Божого посланця: «Не бійтеся».

Господь завжди є поруч із нами. Він прагне бути з нами. Він, як люблячий Батько, хоче огортати нас любов’ю. Але що може бути не так? Може статися так, що людина у своєму житті не захоче бачити Бога, вона буде  віддалятися від Нього. А це призведе до того, що людина буде робити багато зла. Вона стане сіяти ненависть, лють, вбивство. Добре виконання своєї місії, добра допомога, долання страху походить із того, що ми любимо, що ми прагнемо любити і хочемо навчити цьому інших. Пречиста Діва Марія сказала Богу «так». І це не було просто пасивне «так», а дієве. Коли ми, вдивляючись у нашу небесну Матір, будемо так же само сильно любити, то отримаємо нагоду бути добрими Божими руками у цьому світі».

Підготували Юліана Лавриш, Андрій Мандрика