Перед плащаницями катедральних храмів Львова (Фоторепортаж)

IMG_1553Час Великої п’ятниці – особливий, адже стоїмо перед гробом Христа, споглядаючи на своє життя. Сьогодні Він непорушно лежить у плащаниці, а через день – воскресне. Власне, через метафору порожнього гробу осмислюємо свою християнську позицію. Томаш Галік, відомий чеський богослов,  коли говорить про діалог між атеїстами і віруючими, згадує останні миті Ісуса Христа на хресті: «Так виглядає людина і світ, якщо на нього впаде темна тінь хреста, – багато людей відчули це за певних історичних подій чи у годинусвого життєвого випадку. Історія Євангелія і цей вид атеїзму пересікаються у момент Ісусового скрику на хресті: «Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув?» Однак євангельське послання звучить так: це не єдина можлива перспектива, це не останнє слово. Це лише правда Великої п’ятниці, але після неї – по завершенні довгого очікування мовчазної Страсної суботи – настане світанок, котрий несе ще іншу звістку, не менш правдиву, – хоча багато хто цей світанок проспав».

Саме тому хресна смерть Христа, окрім болю і страждань, приносить надію і наче відчиняє нові двері для нашої душі, спробу розпочати щось знову і найважливіше – не проспати цей сенсаційний ранок Христового воскресіння. Тому варто поміркувати над значенням цього пасхального світанку, а отже – над ефектом порожнього гробу. Це той момент, коли жінки-мироносиці не знаходять свого Спасителя. На їхніх обличчях – здивування і водночас сум, коли бачать відвалений камінь. Порожній гріб – це відчуття невимовного суму за чимось найдорожчим і втраченим. Ми прибігаємо до порожнього гробу, відчуваючи трагічність і біль, безвихідь, злочин; не розуміючи, що вже за мить цей склеп може набрати діаметрально протилежного сенсу, бути символом перемоги, містком переходу від профанного до сакрального.

Наш фотокореспондент побувала у катедральних храмах Львова і зафіксувала, як вірні приходять помолитися перед гробом Спасителя.

Архикатедральний Собор св. Юра УГКЦ (пл. св. Юра, 5)

IMG_1502

Катедральний Собор Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП (вул. Грушевського, 2)

IMG_1548

Храм Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ (вул. Руська, 5)

IMG_1518

Свято-Георгіївський кафедральний собор (вул. Короленка, 3)

IMG_1540

Підготувала Юліана Лавриш

Фото – Василини Жук