Правильне розуміння сповіді відкриває нам невичерпну скарбницю милосердя

Без имени-1Нещодавно мені потрапив до рук посібник Ореста Григорчака «Для чого і як потрібно сповідатись». І хоч посібник вийшов у світ ще минулого року, він залишається, і, мабуть, залишиться актуальним довгий час.Ця книга, скажу відверто, дуже допомогла мені у підготовці до Таїнства Покаяння, адже кожен християнин знає, що перед сповіддю потрібно добре переосмислити своє життя, проаналізувати його і пригадати свої гріхи, якими засмутили Господа.

Сповідь є вираженням великої Божої любові і глибокого співчуття до людини з її слабкостями і немочами. Однак, досить часто, на жаль, багато людей сприймають її як формальність, традицію, або щось страшне, караюче, схоже на допит чи звіт.

«Правильне розуміння сповіді відкриває нам невичерпну скарбницю милосердя, яке є в цьому великому таїнстві і дає можливість прийняти благодать і благословення, які Бог приготував кожному з нас» – пише у своїй книжці Григорчак Орест.

Цей посібник починається з тем про Божу любов, свобідну волю і гріх, про Ісуса – нашого Господа і Спасителя, про Духа Святого,- щоб через їх призму кожен зміг побачити глибоку потребу у примиренні з Богом. П’ять умов доброї сповіді допоможуть читачеві зосередитись на найважливіших моментах підготовки до сповіді і якнайповніше скористатися з цієї Божої ласки. Після цих розділів у книжці подано приклад іспиту сумління з детальним описом проступків, які відносяться до того чи іншого виду гріха. Зрозуміло, що цей список не є вичерпним, адже тільки Дух Святий може допомогти нам пізнати всі наші провини. Вчинені гріхи автор радить записувати і тоді приступати до Таїнства Покаяння. Практичні поради щодо сповіді знайдете у розділі «Як приступаємо до сповіді».

В кожному з розділів цієї книги подані цитати зі Святого Письма, які дозволять глибше усвідомити важливість теми, що розглядається. В багатьох розділах також є молитви, метою яких є допомогти нам зустрітися з Богом, вилити перед Ним те, що наболіло, а тому їх треба промовляти з глибоким усвідомленням. Ось, до прикладу, молитва із розділу «Гріх»: «Мій Боже, прости мені, що я образив Тебе своїми гріхами, що бажав незалежності від Тебе, що хотів сам керувати своїм життям. Я прошу в Тебе пробачення, що нехтував Твоєю любов’ю і зрадив її. Від сьогодні я вирішую намагатися не ображати Тебе, а якщо через свою слабкість колись завдам Тобі болю, то бажаю негайно перепросити за це. Дякую Тобі за Твоє пробачення і твою милість до мене».

У книзі багато цікавої та корисної інформації. Наприклад у розділі «Гріхи проти 10 Заповідей Божих» автор розписує заповіді та вказує проступки, якими ми порушуємо кожну заповідь. Посібник є так званим «путівником» на шляху підготовки до Таїнства Покаяння.

«Ця книжка допоможе людям краще підготуватися до сповіді, щоб відкрити своє серце на дію Божої ласки» – зазначає о. Ігор Цар, в’язнинчний капелан ЛВК.

 Ірина Павленко