прот. Михайло Сивак: «Коли в сім’ї виникає гармонія між чоловіком і дружиною, тоді така сім’я перетворюється на домашню Церкву»

Дуже часто у своєму житті людина неправильно розставляє пріоритети, віддаючи перевагу земним цінностям. Наприклад, людина обирає роботу або ж відпочинок з друзями, замість того, щоб у недільний чи святковий день піти до Церкви. Про ієрархію цінностей християнина розповідає проректор Львівської православної богословської академії ПЦУ протоієрей Михайло Сивак:

«Служіння священика, окрім головної місії – служіння Божественної Літургії, має ще такий особливий акцент, який полягає в тому, що священику доводиться дуже багато спілкуватися. І зазвичай служитель Церкви працює з гріхами. Гріхи, біди, проблеми, горе – це та сфера, в якій священику доводиться бути щоденно. І, спілкуючись з людьми, загалом бачиш, що приходить хтось і ділиться своїми переживаннями, сімейними проблемами, суспільними проблемами. І дуже часто людина приходить розбитою, відчуваючи зовнішній гніт, внутрішні переживання, внутрішні проблеми. І буває так, що людина думає про те, що, нібито, все добре, ніби є робота, є сім’я, але щось не так. У людини все гаразд, але все одно її щось гнітить, щось її мучить. Чому так? А виявляється, що у нашому житті дуже багато залежить від наших пріоритетів, тобто від того, що для нас на першому місці, а що на другому місці, а що на третьому? Ось така ієрархія цінностей дуже часто впливає на наше життя, і, або нам створює проблеми, біди, або ж, навпаки, – дає відчути щастя і блаженства.

Що для людини на першому місці? Для християнина ієрархія цінностей висвітлена в євангельському читанні. У Євангелії від Матея Христос дуже гарно сказав про те, які пріоритети повинні бути житті: «Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт.6, 33). На основі цього євангельського читання і загалом всього Божественного одкровення можна вибудувати таку ієрархію наших цінностей. В людини на першому місці повинен бути Бог і духовне життя. Це є найвища наша цінність. Друге місце після Бога повинні займати сім’я, діти, родина, дружина. На  третьому місці – суспільні інтереси: робота, праця, піклування про інших людей, тобто все, що пов’язано із суспільством. І на четвертому місці повинні бути власні інтереси. Отже, перше – Бог, друге – сім’я, третє – суспільні інтереси, четверте – мої власні бажання.

Як це діє? Коли в людини саме така ієрархія, тоді в неї все гармонійно в сім’ї і в душі. А коли ієрархія порушена, то тоді починаються проблеми. Наприклад, коли людина настільки віддається роботі, що зранку до ночі працює, намагаючись заробити. І ця робота займає все життя і немає часу побути з дітьми, немає часу поспілкуватися з чоловіком чи дружиною, немає часу піти в храм Божий. У такому випадку те, що має бути на третьому місці заважає тому, що на другому. Тоді в людини починаються проблеми в житті. Коли ми таке бачимо, то це означає, що нам потрібно трішки зменшити темп своєї праці. Так, ми повинні працювати, ми повинні щось заробляти, утримувати сім’ю, але, якщо це вже впливає на наші відносини, то тоді потрібно зменшити темп, потрібно брати менше навантаження, або по-іншому ставитися до роботи чи до якихось суспільних інтересів. Буває і таке, що людина на перше місце ставить себе, свої бажання, свої задоволення. Наприклад, от піду сьогодні і подивляюся футбол, а в той час дружина попросила допомоги. І якщо людина вибирає футбол, тобто свої цінності, то вона робить не правильно, тому що власні інтереси знаходяться на четвертому місці, а сім’я знаходиться вище того, і  тому потрібно віддатися сім’ї. А буває і так, що хлопець і дівчина одружилися і не є дуже такими воцерковленими, і дружина каже: «Давай підемо до Церкви». А чоловік їй відповідає: «Ні, не підемо». І ми бачимо, що тоді знову ж таки виникнуть проблеми в сім’ї, тому що сім’я на другому місці, а першому – Бог, і все ж таки потрібно більше відповідати за духовне. Тому Бог – це більша цінність, аніж сім’я. Дорогі брати і сестри! Велика кількість наших проблем виникає через неправильну ієрархію. І ось цей вибір завжди повинен бути перед нами. Перше – Бог, духовне життя. Якщо ми будемо молитися, якщо ми будемо старатися жити духовно, благочестиво і в любові, тоді ця любов переноситься на сім’ю. Коли в сім’ї виникає гармонія між чоловіком, дружиною і дітьми, тоді така сім’я перетворюється на домашню Церкву. Коли в сім’ї все добре, тоді виникає бажання жити заради цієї сім’ї. Блаженний Августин сказав дуже гарні слова: «Якщо в людини Бог на першому місці, тоді все інше буде на своєму місці»».

Підготувала Юліана Лавриш

За матеріалами відеоблогу на платформі Youtube