Сестра Ліджі: “Сильнішої молитви за “Отче наш” немає”

Час карантину – це період випробувань для кожного з нас. Адже багато людей втратили роботу, чимало-хто відчуває депресію і розчарування. Однак молитва може стати порятунком у всіх складних життєвих ситуаціях. У цьому переконана сестра Ліджі Пайяпілі, настоятелька Згромадження Сестер св. Йосифа де Сен Марк в Україні, яка молиться за духовне та фізичне зцілення людей. Ми екслюзивно поспілкувалися із сестрою, аби довідатися її поради доброї молитви і щоденної радості для кожного з нас.

Якщо маємо довіру до Бога, то непотрібно ні за що переживати.

 Звичайно, я розумію, що у багатьох людей сьогодні немає роботи, є фінансові проблеми, криза. Але маємо розуміти, такі  періоди у історії людства вже були. У Біблії теж є згадки про такі часи.  Але хто довіряє Богу, той зуміє усе пережити. Бог усе знає.  Якщо ми це усвідомлюємо, то тоді можемо жити спокійно. У Святому Письмі є слова: “Я є добрий пастир”. Хто довіряє Богові, тому нічого не бракує.  Треба не тільки вірити, що Бог є, але насамперед довіряти Йому. І сьогодення випробовує наш рівень довіри до Бога.

Ті хто вміють ділитися, отримують більше

Я вірю, що Бог дав достатньо Україні і українцям. Єдине, що потрібне це вміти ділитися  одне з одними тим, що маємо. Якщо ми вміємо ділитися  і бачити  потреби іншого, тоді нам всім буде легше жити. Я дуже вдячна Богу, тому що за час, який живу в Україні, я досвідчила наскільки тут щедрі люди.  Нам до монастиря люди часто приносять молоко, чи картоплю, чи фрукти  – діляться працею своїх рук. Ми, як черниці, працюємо не за платню, але служимо. Тому живемо на пожертви. І можу сміливо сказати, що українці люди дуже щедрі і вміють ділитися тими благами, які мають. І ті, хто мають і діляться, отримують більше. 

Сильнішої молитви за “Отче наш” немає

Бо цієї молитви  навчив нас Ісус Христос. Думаю, що кращої молитви не існує. Зараз я не приймаю людей у монастирі, та багато людей просять мене про молитву і всіх їх я прошу молитися  40 разів “Отче наш” на день. Вірю, що молитвою можемо перемогти.

Причастя – це сам Ісус, Який прагне перебувати з нами

Причастя —  це сам Ісус. Він хоче жити з нами. Ми приймаємо Його не тільки зовнішньо, але й внутрішньо, споживаємо Його, Він є у нашому тілі. Ісус може зцілювати, але ми не можемо Йому  вказувати як це робити, Він зцілює так як хоче. Маємо давати Йому свободу, Бог нам дає свободу. Тому хто любить Бога, все співдіє на добро. Бог не може робити щось погане, а робить лише добро для нас.  Якщо ми приймаємо Причастя, то Бог буде з нами.  Треба довіряти Богу, приймати Причастя і вірити, що Бог мене збереже.

На молитву завжди знайде час, той, хто справді цього хоче 

Я б не сказала, що люди не мають часу на молитву. Бо якщо люди хочуть, то знайдуть час для всього.  Наприклад, щоб помолитися 40 разів “Отче наш”, потрібно лише 20 хвилин. Невже ми не можемо знайти 20 хвилин, якщо у дні є 24 години? Це смішно сказати, що не маю часу на молитву. Ми маємо час. Потрібно знаходити час, щоб бути з Богом.

Треба вчитися жити спокійно, страх непотрібен

Не треба нам боятися і не треба занадто переживати. Треба старатися спокійно жити. Хто не знає Бога, не вірить у Бога, тому треба переживати. Якщо Бог з нами, то хто проти нас? Бог буде боротися за нас. Для Бога немає нічого неможливого!

Розмовляла Оксана Бабенко