Сестра Вікторія Куспісь: “У кожній спортивній перемозі бачу Силу Бога”

 Чи можливо поєднати спорт і молитву? Ба більше чи можна вважати біг молитвою? Знаємо, що на ці питання точно ствердно відповість одна з львівських монахинь. Про те, як їй вдається поєднювати молитву і спорт, чи підтримують її захоплення в монастирі, про мотивацію і силу волі розмовляємо в ексклюзивному інтерв’ю зі сестрою Вікторією Куспісь зі Згромадження Сестер Катехиток Святої Анни. У здобутку монахині вже є чотири перемоги:  3 місце в апсолюті на 10 км, 2 місце в апсолюті у Півмарафоні, 1 місце у Півмарафоні на 21 кму своєї категорії у Луцьку та 1 місце у Львові на Марафоні 42 км своїй категорії. 

Слава Ісусу Христу! Сестро, поділіться, будь ласка, з нами чим є для Вас біг?

Слава навіки! Вітаю, Вас, п. Христино! Вітаю також усіх хто любить біг. Дякую, Вам, що запросили мене поділитись із вами своїми думками про біг. Мене звати сестра Вікторія. Я є сестрою у Згромадженні Сестер Катехиток Святої Анни. У спорті  три роки. Тренуюсь у Спортивному Клубі Шипшина 2 роки.  Насамперед  біг є для мене активним відпочинком. Під час бігу  милуюсь природою, яку дарував нам Господь.  Кожному із нас Бог подарував Великий Дар – здоров’я. Я вдячна Богові за цей дар. Святий праведний Олексій радив займатися спортом, бо він  сприяє духовному росту , розвиває Силу волі. Біг допомагає зменшити ризики небезпечних захворювань, продовжує тривалість життя.  Дослідники аналізуючи стиль життя 55 тисяч  людей упродовж 15 років з’ясували, що регулярні пробіжки продовжують життя на 3 роки. Через біг наш організм очищається від шкідливих речовин.  Коли ми бігаємо, то стимулюємо обмін речовин і забезпечуємо процес живлення клітин киснем.

Як Ви поєднуєте біг і молитву?

 Кожного дня у нас,  у спільноті є час  на спільну молитву зранку і у вечері. Зранку після спільних молитов прошу Господа благословити мій день: «Господи, благослови цей день і усіх людей, яких я сьогодні зустріну. Хай цей день буде на Славу Божу. Коли бігаю маю час на приватну молитву. Перед бігом прошу Господа благословити біг, хай буде на  Славу Божу  і за душі у Чистилищі. Дорогою коли бігаю я молюсь Вервицю за душі у Чистилищі, і за різні прохання, а також за усіх спортсменів. Після бігу, дякую Богові за допомогу. 

Чому біг – це також молитва?

Кожен із нас є покликаний Богом до Святості. Основним завдання Християнина є любити і прославляти Бога. Про це також говорить Святий Апостол Павло: « Усе, що ви робите, робіть на Славу Божу.( 1 Коринтян 10:31).   Нещодавно у Коломиї 26 вересня відбувся Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів – біжу за героїв України». Близько сотні учасників бігли з наліпками, на яких написали імена загиблих прикарпатців. Бігли  6 кіл, адже стільки років триває війна. В такий спосіб  військові і усі охочі вшанували загиблих на війні побратимів. Перед бігом військові капелани помолились за загиблих воїнів. 

Коли і за яких обставин ви зайнялись бігом?

Спочатку я ходила в Ораторський Клуб, де керівник Клубу запрошував усіх членів Клубу приходити в Спортивний Клуб Рандей, що збирається по суботах у Стрийському парку. Так, я почала приходити і бігати у суботу 5 км. А перед тим сама робила вправи і бігала. 

  Вам вдалося здобути 4 важливих перемоги у Півмарафоні та в Марафоні. Що це означає для Вас? І чи такі світські перемоги не можуть бути у певному сенсі небезпечними для людини монашого покликання, адже перемога і гординя питання близькі?   

  Моя Друга перемога  для мене була приємною несподіванкою від Бога.  У вівторок 3 листопада отримала 1 місце у Львівському  Марафоні на 42 км, пробігла його за 4 год і 2 хв. Організатором була Нова Пошта. У кожній перемозі я бачу Силу Бога, який є сильний і дає мені свою силу. У Святому Письмі читаємо: « Дбайте про Царство Небесне, а усе інше вам додасться. За перемогу Богові Велика вдячність і Слава.

Чи  сестри з Вашого Згромадження підтримують Вас у спортивних ініціативах? Чи мають свої хобі, відмінні від спортивних?

Сестри мене підтримують. Моляться за мене, коли у мене є змагання. Дякую Богові за кожну сестру із моєї спільноти. У кожної сестри є талант і ним вона прославляє Бога.  

 Бігу необхідно присвячувати кілька годин на день, як знайти цей час, мотивацію, і чи можна  можна біг також розглядати як дисциплінуючий аспект у житті, який є корисним для молитви та духовності? 

Щоб знайти час на біг, потрібно все спланувати. Ще з вечора складаю план на наступний день. Основною мотивацією є здоров’я. Біг допомагає долати труднощі у житті. Коли є важко, він вчить не здаватися, і не зупинятися, а йти вперед. З Богом зможемо подолати усі  перешкоди. Так і в духовному житті, до нас приходять різні спокуси, які ми можемо перемогти молитвою.

Щоб Ви, порадили тим людям, які хочуть зайнятися бігом, але їм бракує мотивації і натхнення, чи просто сили волі. З чого найкраще почати?

  Щоб почати бігати потрібно  найперше бажання, для тих хто починає. Перед  бігом потрібно розім’ятись зробити розминку, щоб розігріти тіло. Краще починати з 1, 5 – 2 км в день, чергуючи біг з ходьбою( 1 хвилину біжите, 2 хвилини йдете), в комфортному для вас  темпі. І потихеньку кожен день збільшуєте кілометраж і час пробіжки. Після бігу зробіть заминку ( вправи). У кожного є мабуть погані звички. Щоб їх залишити і отримати хорошу звичку потрібно час 30 днів працювати над собою.  Знайдіть її у собі і працюйте над собою.  Одна людина завдяки бігу позбулась звички курити сигарети. Поставте собі ціль і йдіть до неї щодня. Заведіть собі свій зошит успіху і записуйте у ньому свої досягнення , свої перемоги над собою. За кожну свою перемогу хваліть себе. Робіть собі подарунки, за те що ви сьогодні побігали і перемогли себе. Подарунком може бути смачний чай або вітамінний напій із обліпихи. Наш люблячий Небесний Тато Бог подарував нам великий дар – це здоров’я, бережімо його. Бог сьогодні потребує твоїх рук і ніг, щоб робити добро. Бог змінив мене і зробив сильною . Він хоче допомогти також і вам.

Сестро, дякую Вам за цікаву розмову!

Дякую Вам, п. Христина, що взяли у мене інтерв’ю і підготували такі гарні запитання. Хай Господь  Вам усім допомагає і благословляє.

Підготувала Христина Кутнів