Що робити зі свічками з хрестин і вінчання та що означає коли псується освячена вода? Пояснення о. Олексія Філюка

Ольга Турчак із видання “20 хвилин. Тернопіль” підготувала відповіді від о. Олексія Філюка на запитання, які надіслали читачі.   Про це інформує сайт “ДивенСвіт”.
— На всіх важливих таїнствах у церкві люди тримають в руках свічки: вінчання, хрестини, Перше Причастя. Що робити з ними після того, як таїнство минуло? Скільки часу їх треба зберігати?

— Приписів Церкви щодо зберігання свічок немає. Це є атрибут вінчання чи хрестин, який доповнює саме дійство. Свічки з вінчання ви можете допалити вдома у будь-який час, навіть, коли просто вимикають електрику. Не варто цим речам надавати магічного значення. Якщо вони валяються старі і поламані  згортаємо усе в папір та підпалюємо десь у садочку. 

— Що робити із вербою, яку освячуємо у Вербну неділю та квітами і віночками, які святимо у церкві влітку? 

— Усе потрібно спалити. Те, що не використовується — можна кинути на горище, хай у хаті буде тепліше (посміхається прим. ред), а якщо ні — просто усе спалити. 

— Ще є звичай купати новонароджених у ванночках зі священними віночками. Що скажете про це? 

— Це суто народний звичай. До Церкви воно нічого немає. Звичайно, якщо речі освячені — благословення сходить на дитинку, але головне — благословення від Бога і щира молитва. Віра — це і є головне Благословення. 

— Чи завжди в домі має бути свячена вода? 

— Так, справді ми приносимо воду у свої будинки, і добре, коли вона є у нас. Вона нас оберігає від зла.

— Якщо освячена вода зіпсувалася, чи означає це дурну звістку? 

— Є такий факт, що вода не псується у домах навіть по 15-20 років. Вода не псується, за умови, якщо в цім домі живуть благочестиві люди. Коли сварки, ненависть, злість — вода і справді може зіпсуватися, бо Дух Святий відходить з дому. Хоча люди моляться, дотримуються посту, не ворогують один з одним. Коли водичка псується, не варто надавати цьому великого значення. Цю водицю варто вилити під дерево чи навіть у вазон.

— Часто, коли у сім’ях сварки або непорозуміння, люди думають, що якісь містичні ритуали зможуть допомогти. Чи так це? І що робити людям, якщо вони бачать, що справді вдома неспокійно? 

— Щоби не було негараздів у сім’ї — треба виконувати Божі заповіді. Наприклад, діти мають любити батьків, а батьки мають йти на поступки. “Батьки, не дражніть своїх дітей”, це все записано у Біблії. Якщо цього дотримуватись  відпадає потреба у всіх тих ритуалах.

— Розкажіть про ікони в хаті, в будинку. Чи має бути в кожній кімнаті іконка? 

—  Це не обов’язково. Людина може мати маленьке розп’яття в одній із кімнат і жити по-християнськи. А може бути таке, що людина має усі стіни вдома завішані іконами і рушниками, а жити не як християнин: клясти, сваритись, ображати. Це не є добре. Це справа кожного. 

— Є особливі ікони, які Ви б порадили мати вдома? 

—  Має знаходитись в хаті розп’яття чи ікона Спасителя. Також шлюбні ікони мають зберігатись вдома. Відповідно, ті ікони, з якими люди вінчаються, мають бути вдома. 

— Вони обов’язково мають бути освяченими? 

— Так, ікони благословляються: бо літографія та дерево на рамці ще не є іконою. Іконою вона стає після освячення в храмі. Інакше це просто зображення.