«Сьогодні Іван показує нам як бути предтечею Бога до людських сердець», – владика Володимир на Богоявлення

В ці дні ми освячуємо воду і беремо її до дому. Освячена вода наділена надприродною цілющою силою: відганяє спокуси і оберігає людину. Саме тому під час її освячення просімо Святого Духа, щоб дав їй лікувальну силу для душі і тіла, щоб ми могли нею причащатися. До цього заохочував єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час проповіді з нагоди празника Богоявлення в церкві св. свщмч. Йосафата у Львові.

У своїй проповіді в богоявленську ніч владика Володимир поділився кількома роздумами над подією Богоявлення.

Насамперед, зазначив проповідник, я зрозумів, що життя складається з певних етапів, що є своєрідною подорожжю через різні проміжки часу і віку. Відтак на кожному етапі життя людина зустрічається з певними викликами. Можливо наше дитинство є найменш турботливе, якщо дитина зростає в гармонійній сім’ї. Проте на кожному етапі людина переживає свої труднощі, сльози чи недоспані ночі.

«Сьогодні ми з вами святкуємо момент, коли Ісус переходить певний етап свого життя. Він покидає родину, рідний Назарет і йде на Йордан хреститися від Йоана, який також мав свою життєву історію. Після тридцяти років Біблійного мовчання і внутрішнього приготування Христос починає проповідувати місію відкуплення, водночас будучи відкупителем», — сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

За його словами євангелист Марко докладно розповідає про подію хрещення на Йордані. Ісус отримав запевнення, що є улюбленим сином. Тобто його початок є вдалим. У всіх випадках своєї діяльності Ісус може надіятися на Отця Небесного. «Це чудовий приклад для кожної людини, зокрема для нашої молоді, щоб не розчаровуватися у своїх життєвих кроках», — переконаний архиєрей.

«Не розчаровуйтеся! Не дивіться назад. Звичайно, що з помилок необхідно робити висновки, але при цьому пам’ятати, що життя йде далі. Можна починати нову стежку в житті, але ніколи не варто починати нове життя. Попри все будьте в контакті з Богом», — закликав він.

Владика Володимир зауважив, що Ісус завжди послуговується людиною і наголосив, що сьогодні ми дякуємо Йоану Хрестителю перш за все за приготовану дорогу. За ці роки, в яких наш Спаситель прийняв хрещення і розпочав свою місію на землі.

Знаємо, що Іван був дуже авторитетною особою і міг з мінімальним бажанням створити секту, оскільки мав багатьох учнів-прихильників. «Проте він цього не зробив, бо уступив дорогу для Ісуса. Цим Іван Хреститель показує нам, що ми маємо йти за Богом, а не Бог за нами. Бо нерідко ми малюємо собі такі плани, що хіба лишається Богові наслідувати нас. Водночас Іван показує нам, що означає бути предтечею Бога до людських сердець», —  переконаний проповідник.

В ці дні в Церкві освячується вода, яка  має різні хімічні складники. Відтак ми вмиваємо нею тіло, бо вона має лікувальну і життєдайну силу. «Для декого суть празника може полягати в тому, щоб принести до дому чим більше води і ще при нагоді пірнути в ополонку. Цього замало. Це не спрацьовує. Вода не має сили сама по собі. Це не магія, а справа нашої віри, молитви, а ще більше нашого зв’язку з Богом», — застерігає єпископ і додає: «У Біблії вода також є символом достатку і родючості. Коли на спраглу землю падає дощ, то вона відразу приносить плоди. Ми також покликані приносити різного роду плоди хто скільки зможе. На молитвах в обряді хрещення про це мова. Дуже важливо бути закоріненими в Бозі. Може не всім однаково вдається приносити плоди. Це зрозуміло і природньо, бо до Бога є стільки доріг скільки є людей на землі».

«Нехай буде благословенною дорога кожного і кожної з нас!» —  побажав на завершення Преосвященніший Володимир.