“В України, як і в нашого Спасителя, своя Голгофа і свій хрест”

1Дуже хотілося б, щоб цьогоріч Різдво, як і інші святкові дні для українського народу, проходили у мирі, адже велика кількість наших воїнів-захисників будуть зустрічати народження Христа не в родинному колі і теплій оселі, а в холодних землянках під звуки пострілів та вибухи снарядів. Однак, Спаситель прийшов у світ для того, щоб подолати гріх і смерть. Для цього Він народжується в яслах скельної печерки, де люди тримали свійських тварин; проповідує, проходячи землі Палестини; йде на Голгофу і приймає зневагу побиття і хрест, але на третій день Воскресає.

Подібний шлях проходить і Україна: становлення відбувається в убогому вертепі, у нас своя Голгофа і свій хрест. Проте віримо, що з Божою допомогою і наш народ подолає зло, неправду, скорботний час і воскресне у щасливе майбуття.

До свята Різдва Христового ми повинні готуватися насамперед духовно, тобто боротися зі своїми гріхами, поститися, робити більше добрих справ і ревно молитися за тих, хто потребує зараз такої підтримки.

Дуже хотілося б, щоб з року в рік наша віра міцніла, люди більше горнулися до Христа і суспільство ставало духовнішим, ширилася любов, відповідальність і повага.

о. Михаїл Сивак, проректор Львівської Православної Богословської Академії, клірик кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП