Владика Димитрій (Рудюк): Роздуми-побажання на Святвечір

26195700_1380362185425833_8907240132864683942_nДорогі друзі! Прийміть найщиріші вітання з Різдвом Христовим! Кожного року ми чекаємо цього свята, яке нас обнадією, робить нас кращими, формує глибину нашого внутрішнього духовного світу. Дуже часто у своїх привітаннях одне одному, і особливо у Різдвяний Святвечір, ми бажаємо смачної куті. На нашому святковому різдвяному столі не тільки кутя, але й інші пісні страви, вишукано і зі смаком приготовлені.

В нашій Україні існує чи не найкраща традиція Святої Вечері. Але над чим ми повинні задуматися найбільше, коли у тиші, огорнуті світлом Різдва Христового, ми сядемо за вечерю – ми повинні роздумувати над Вифлеємським Різдвом, над убогими яслами, стаєнкою, над тим, що Йосиф і Марія того вечора не знайшли собі прихистку, не говорячи про те, що і Бог, Немовля, не мало де прихилити Своєї голови. Різдвяні дні, святки, будуть переповненні нашою земною похвалою, колядками, щедрівками.

Я прошу кожного із вас, коли сядите за святковий стіл, пом’янути своїм серцем кожного воїна-героя, кожного убого і одинокого. Помишляючи про Різдво Христа, помишляйте і про нужденних, і тих, хто перебуває у тісноті та не може, як ми сидіти зручно за святковим столом. Пам’ятаймо, що Господь не тільки прийшов у цей світ, щоб ми Його прославляли, але через Викуплення нас від гріха і смерті, Він хоче, щоб ми стали людянішими й добрішими, щоб у нашому серці не палав вогонь ненависті і зла, але більше полум’янів вогонь Вифлеємської убогої печерки. Вифлеєм, в якому колись молодий Давид пас вівці, і де народився Христос, означає “Дім Хліба” і про себе Спаситель, виходячи на проповідь, скаже: “…істинно, істинно кажу вам: не Мойсей дав вам хліб з неба, але Отець Мій дає вам істинний хліб з небес. Бо хліб Божий є той, який сходить з небес і дає життя світові… Я є хліб життя…” (Ін. 6, 32-35).

Тому за Святою Вечерею не роздумуймо про те, щоб Господь нам перш за все дарував великі статки, а просімо у Господа перш за все миру Україні, миру правдивого, а про хліб наш щоденний, бо Господь, Який є Хлібом нашого життя, подбає про нас і у цей день і в завтрашній і у майбутній!

Хай новонароджене Немовля Христос усіх Вас береже і повсякчас милує. Христос Народився! Славімо Його!

Джерело: https://www.facebook.com/lvividomosti