Владика Степан Сус: «Прощаймо тим, хто має до нас ненависть»

Сьогоднішня неділя іменується неділею Всепрощення. У сьогоднішній день Господь закликає нас прощати всі образи, прощати всі провини тим, хто вчинив їх щодо нас. Так, у сьогоднішній день ми маємо відкрити своє серце і наповнити його смиренням і любов’ю до свого ближнього. Адже попереду Великий піст – час особливої покаянної молитви. Великий піст – це нагода побути із самим собою і хоча би на одну сходинку наблизитися до Бога. Про важливість прощення у житті кожного християнина роздумує куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Преосвященний Владика Степан Сус:

«Сьогоднішня неділя називається неділею Всепрощення. Ми з вами стоїмо на порозі Великого посту, на початку нашої подорожі Хресною дорогою нашого Спасителя. Напочатку цієї подорожі ми стоїмо кожен із своїм хрестом, кожен із своїми випробуваннями, викликами, думками, переживаннями, з всім тим, що огортає наше серце. Ми йдемо цією дорогою, споглядаючи на хрест нашого Господа. Ми йдемо цією дорогою не для того, щоб померти, але щоб жити. На всі обставини, які сьогодні огортають кожного з нас, ми маємо дивитися очима віруючої людини, яка вміє боротися так, що завжди стоїть на стороні світла. Тому, вирушаючи в цю дорогу Великого посту, Церква запрошує нас до прощення. У контексті сьогоднішніх подій слово «прощення» для нас є справді нелегким, непростим. Адже людині є нелегко прощати, але Бог нас запрошує до прощення. Кожного разу в молитві «Отче наш» ми молимося і просимо Господа: «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Кожного разу, коли ми приступаємо до Таїнства Сповіді, то також просимо Господа Бога, щоб Він простив нам наші прогрішення вільні і невільні.

Ми маємо вміти прощати нашим рідним, близьким, друзям. Ми маємо вміти прощати тим людям, які в певних життєвих обставинах образили нас. Тому, власне, сьогоднішня неділя є тим днем, коли ми з вами маємо нагоду простити всім. Маємо попросити прощення навіть і в тих людей, яких немає в живих, до яких ми не встигли на похорон. Сьогоднішня неділя дозволяє нам попросити прощення в тих, кого немає серед нас, але яких ми не перестаємо любити і шанувати. Прощати – це не означає бути слабким. Господь пригадує нам про те, що прощення – це момент, коли ми з вами зодягаємося у зброю світла. Коли ми прощаємо нашим ворогам, то це не означає, що ми роззброюємося, а радше навпаки – отримуємо зброю світла, яка дозволяє нам вистояти у всіх обставинах життя. Пам’ятайте, що ненавистю і злістю ми ніколи нічого не збудуємо.

Ми свідомі того, що війна є пов’язана з агресією, з ненавистю і підступом, який почався в нашій країні одинадцять днів тому назад. Але ми з вами, як люди зрілі, як християни, не опускаючи рук і одягаючись у зброю світла, маємо навчитися не впускати у своє серце зло і ненависть, бо саме цими речами війна заражує багатьох людей. Основна ціль війни – це посіяти ненависть і зло. У сьогоднішній день попросімо у Господа Бога прощення для кожного із нас. Прощаймо тим, хто має до нас ненависть, хто не хоче, щоб ми жили, хто хоче стерти нас з лиця землі. Берімо до рук зовсім іншу зброю, яка захищає нас не лишень від ворогів видимих, але і від ворогів невидимих, яка не нищить наші серця, яка дає вміння бути сильними і витривалими. Нехай милосердний і добрий Господь навчить нас прощати навіть тоді, коли це дуже боляче».

Підготувала Юліана Лавриш