Владика Степан Сус: «Сьогодні молімо святого Пантелеймона, щоб він допомагав нам зберігати духовну рівновагу»

9 серпня Церква відзначає день пам’яті святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Молитви недужих, з вірою звернені до нього, приносять полегшення, зцілюють від фізичних і духовних недуг. Святий допомагає всім, хто потребує допомоги зміцнення здоров’я, хто потребує полегшення душевних мук.  

Про важливість молитви до святого Пантелеймона як спосіб зцілення для нашої душі і тіла розмірковує куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Преосвященний Владика Степан Сус:

«У нашому духовному житті маємо багато святих і праведних, які для нас є таким певним прикладом для наслідування, і є тими, які показують, як має виглядати життя християнина. Це святі, яких ми шануємо, почитаємо, і коли ми кажемо, що ми до них молимося, то в нашому розумінні молитися до святого – це просити у нього заступництва перед Господом Богом. Ми вірмо, що кожен святий і праведний є перед престолом Всевишнього і має можливість за кожного із нас молитися. Так, ми усі маємо своїх покровителів, небесних заступників, ім’я яких ми носимо, і до них звертаємося про допомогу.

Сьогодні Церква ставить нам у приклад святого Пантелеймона цілителя. Він є тим святим, який є поруч у певних особливих обставинах життя, зокрема тоді, коли ми з вами потребуємо фізичного зцілення, духовного оздоровлення. Часто наші певні духовні проблеми породжують фізичні хвороби. І буває так, що навпаки, – фізичні хвороби людини породжують духовні проблеми. Коли людина є хвора, немічна, тоді вона починає нарікати на своє життя, а інколи нарікає і на Господа Бога. Тому тут дуже важливо є нам у нашому християнському житті, як людям віруючим, які зустрічаються із різними викликами, зберігати внутрішню рівновагу, внутрішній мир.

І ми молимося до святих, і зокрема сьогодні, у особливий спосіб до святого Пантелеймона цілителя, просимо у нього у наших молитвах зцілення для нашої душі і тіла. Кожен із нас десь має певні рани, які залишаються у душі після різних гріхів, випробувань, труднощів. І сьогодні є той день, коли ми маємо нагоду попросити святого Пантелеймона цілителя його заступництва, щоб він за своїми молитвами перед престолом Всевишнього допомагав нам зберігати духовну рівновагу, отримати зцілення душі і тіла. Можливо, це зцілення не буде полягати у тому, що у нас зразу усе так кардинально поміняється, але часто цей процес зцілення, усвідомлення у духовному житті полягає у тому, що ми з вами починаємо зовсім іншими очима дивитися на певні життєві проблеми, на певні життєві хвороби, недуги, а навіть і гріхи, які ми можемо часто повторяти. І ми починаємо задумуватися над тим, як нам позбавитися цих недуг і гріхів. Тому у сьогоднішній день нехай святий Пантелеймон цілитель, який є зображений у багатьох шпиталях, лікарнях, у місцях, де люди лікуються, дарує нам зцілення. І нехай ці наші прохання, молитви святий Пантелеймон принесе перед престолом Всевишнього».

Фото – із Фейсбук-сторінки Владики Степана Суса та мережі Інтернет