Як бути послідовником, а не фанатом Христа?

Що ми відчуваємо, коли йде мова про Ісуса? Палке бажання наспівати якусь знайому пісню? Фільми, які ми про Нього бачили чи якісь уривки з Євангеліє? Чи готові ми благовістити про Нього всім довкола? І чи знаємо ми, що означає бути послідовником, а не звичайним фаном Христа? Про це розповідає Кайл Айдлмен американський пастор та християнський письменник, у своїй книзі «Не фан», яка опублікована англійською одинадцять років тому, але дійшла до нас доволі нещодавно.

Є така цікава вправа – уявити собі, що ви йдете до кав’ярні. Заходите туди, замовляєте улюблений напій і йдете до вільного столика в куточку закладу. Ви насолоджуєтеся смачною кавою і кілька хвилин сидите в тиші. А тоді до кав’ярні заходить Ісус і сідає біля вас. Ви впізнаєте Його і ніяково дивитеся в очі, згадуючи, що не помолилися перед їжею. Стараєтеся виправити ситуацію, вголос промовляючи молитву, а тоді не знаєте, що Йому сказати. Ісус перериває цей незручний момент словами: «Час з’ясувати стосунки». Що ви Йому відповісте? Наскільки ви близькі з Ним, щоб впевнено казати, що у вашому спілкуванні все гаразд? Як часто ви згадуєте про існування Ісуса, щоб не боятися ось такого його запитання і спокійно «з’ясовувати стосунки»? І чи готові, щоб Ісус назвав свої потреби й бажання у ваших із Ним взаєминах?

В Ісуса було багато фанатів. Тих, які захоплювалися тим, як Він лікував людей, і хотіли так само. Тих, які очікували на Його чергові чуда, і лише через них вірили в божественність Христа. А ще тих, які знали про Ісуса все-все, але не були готові йти за Ним. Пам’ятаєте Никодима? Учасника Синедріону, релігійного лідера й шановану всіма людину, який би багато втратив, якби визнав себе послідовником Ісуса. Він прийшов до Христа вночі, щоб ніхто його не побачив і не ставив незручних запитань. Та Ісус хотів більшого – щоб Никодим пішов за Ним так само, як апостоли, а не просто вірив, що Христос – це Господь.

Подумайте зараз: ви вірите в Ісуса чи йдете за Ним?

Йти за Ісусом (і бути його справжнім послідовником) – це протилежне від того, що ви можете робити вночі. Це зовсім не те, що буде доречне в темряві і за відсутності будь-яких людей. Фанати розкуті в середовищі таких самих фанатів, але послідовники є з Ісусом і вдень, незалежно від часу, місця й оточення.

«І мені здається, що сьогодні в Ісуса теж є чимало фанів. Фанів, які прихильні до Нього тоді, коли очікують на винагороди у вигляді перемог, але йдуть геть, коли життя стає важким і здається, що їм ніколи не усміхнеться щастя. Фанів, які безпечно сидять у своїх рядах і вболівають, але нічого не знають про самопожертву та біль на полі. Фанів Ісуса, які нібито знають про Нього все, але не пізнали Його самого», – зазначає Кайл Айдлмен.

Фанати не готові змінюватися чи жертвувати чимось заради Христа. Вони не проти легкого косметичного ремонту, та правда в тому, що Ісус прагне повної реконструкції.

Ви просто знаєте про Ісуса чи є реально близькі?

Ми всі знаємо про фарисеїв, які були взірцевими релігійними діячами і, як ніхто, знали Святе Письмо (тодішню Тору). Вони цитували уривки зі Старого Заповіту, знали, яким має бути Спаситель, і були прикладом для наслідування. Але загляньмо у Мат. 15:8: «Оці люди устами шанують Мене, серце ж їхнє далеке від Мене!». Багато фанатів словами прославляють Ісуса, але чи справді їхні серця з Ним?

Тут буде доречним приклад ще одного фана Ісуса. У Лк. 7 читаємо про фарисея Симона, який запросив Христа до себе в гості. Туди ж прийшла жінка, яка миром намастила ноги Господа, а Симон це зневажив. Тоді Ісус каже йому, що той цього навіть не зробив (а в ті часи обмивання ніг було знаком пошани), і тим паче не дав поцілунку при зустрічі, що теж було одним із правил етикету на обідах у той час. Важливим у цьому уривку є те, що Симон напам’ять знав пророцтва про прихід Месії, але коли Той сидів біля нього, чоловік навіть не впізнав Його.

Для вас Ісус єдиний чи один з багатьох?

Запитуючи це, подумайте про те, на що ви найбільше витрачаєте свої гроші і час. Чи не є вони конкурентами Ісуса? Чи не згадуєте ви про Нього лише в неділю, та й то з почуття обов’язку? А ще замисліться над тим, де ви найчастіше шукаєте розраду. У їжі, великій кількості роботи, сім’ї? Ісус узагалі входить до цього переліку? А також поміркуйте, що вас розчаровує і навпаки втішає? Адже саме ці речі є пріоритетними, якщо дарують нам такі емоції. Чи є там Ісус?

Він хоче бути на першому місці. Перед дітьми, чоловіком, дружино. Після батьками та будь-якими іншими родичами. Друзями. Роботою. Грошима. Вподобаннями. Може здатися, що Ісус вимагає надто багато, однак Він просто показує, якої любові прагне, адже такою любов’ю любить кожного з нас.

Слідувати за Ісусом чи правилами?

Інколи ми плутаємо Ісуса та релігійні правила. Звісно, їх потрібно дотримуватися, але якщо повністю зациклюватися на всіх законах, чи є там місце Христові? Фарисеї і садукеї дуже старалися слідувати релігії, та що про них казав Ісус? Коли ми думаємо лише про те, що мусимо робити, то забуваємо про Христа, який чекає на щире спілкування з нами – на спільно проведений час, дружню балаканину, ділення тим, як минув день, а не як же важко дотримуватися усіх правил. До того ж, обираючи закон і ставлячи його найвище, ми маємо ризик забути про любов.

Чи покладаєтеся ви на Святого Духа?

Ви коли-небудь відчували, що знаєте доволі мало про третю особу Трійці? Якщо з Богом та Ісусом усе зрозуміло, то хто ж такий Святий Дух і що означає покладатися на його силу? Досліджуйте Його. Відчувайте, що Він щоденно діє у вашому житті, адже після воскресіння Ісус дав Святого Духа кожній людині. Це Утішитель, Вчитель і Поводир усіх християн, але як часто ви звертаєте на це увагу?

«Фанів, які намагаються йти за Ісусом, не будучи наповненими силою Святого Духа, тягнуть донизу життєві обставини. Здається, що вони слідують за Христом, але тоді щось у їхньому житті йде не так, і вони не мають сили побороти це. Замість того, щоб іти за Ісусом і тісно притулитися до Нього під час бурі, вони зневірюються і віддаляються від Христа», – пише Кайл Айдлмен.

Якщо ви виявили фана всередині себе, не соромтеся, адже саме зараз пора це змінити. Ісус не приваблює нас яскравою рекламою у стилі «ти отримаєш все, що захочеш». Натомість у Лк. 9:23 Він каже: «Коли хто хоче йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде». Ісус запрошує будь-кого, адже не каже про якусь конкретну категорію людей, і зовсім не слід думати, що це запрошення не для вас. Згадайте Матвія, який був збирачем податків, але після цього став відданим послідовником Христа.

Маємо розуміти, що хрест – це не легкий шлях. У часи Ісуса він був символом приниження, страждань і смерті. Тобто, взяти на себе хрест – означає померти для себе. Щодня помирати для себе, але народжуватися для Ісуса. Доведеться жертвувати багато чим, але лишень уявіть свою зустріч з Ісусом на небі!

Він щомиті чекає. Терпляче і з любов’ю. Прислухайтеся до Його голосу. Виділяйте час для особистих розмов з Ісусом не лише у церкві, де сотні людей навколо. Він може покликати вас туди, куди ви ніколи не думали йти. Та пам’ятайте, що справжні послідовники Христа – це ті, хто віддають усе своє серце і не відступають у разі труднощів.

А тепер ви готові з’ясувати стосунки з Ісусом?

Підготувала Юлія Бойчук