Єрм. Юстин Бойко під час презентації книги: “Любіть життя, не нарікайте і будьте щасливі”

Вчора, 9 листопада, у храмі св. Архистратига Михаїла, єрм. Юстин Бойко презентував свою книгу “Розмови з Богом за кавою”.  Це довгоочікувана збірка ранкових розважань монаха біля хреста у Свято-Іванівській Лаврі Студійського Уставу УГКЦ, що встановлений отцями-студитами для прослави Бога у затишному куточку обителі.

28


Збірка особлива, бо не є циклом історій, не прив’язана до церковних дат чи біблійних читань, а радше є щирим діленням  щоденних емоційних переживань, праці над собою, роздумів над сенсом життя , мрій, розчарувань, злетів і падінь монаха-студита. Книжечка просякнута любов’ю до Бога, розкриває харизму і життєві пріоритети її творця: вдячність Богові, страх розминутись з Божою волею,  любов до життя, шанування підтримки друзів, а також звична людська любов до кави, яка як зазначає автор “ є не просто напій, а спосіб мислення. Після нічного сну час із горнятком запашної кави є тією вирішальною хвилиною, якою людина розпочинає свій день…”

3

Уважний читач  зможе відчитати серед вервички  історій переживання за долю студитської Лаври, уповання на Божу волю, сподівання на заступництво братів Шептицьких.  Між рядками книга проявляє увесь шлях, який долав єрм. Юстин як настоятель Лаври для розвитку обителі, скансену і співпраці між монастирем і  Музеєм народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького.

Опісля благословенного  Богом і Митрополитом Андреєм Шептицьким 2015-го року, що подарував отцю Юстину настоятельство у Лаврі і нагадав про цю забуту перлину спадщини Шептицьких для всього княжого Львова  25 травня 2016 р. священик на сторінці у фейсбуці написав свій перший допис : “Дякую, Тобі, Господи, за прожиту ніч, благослови цей день і тих, кого зустріну сьогодні, а також… каву ось цю…” і з цього моменту з’явилася ідея публікувати свої розважання з Богом також для інших, що стало своєрідною євангелізацією через соціальні мережі”.

 “Щоб стати сучасним апостолом Христа все, що вам потрібно це написати допис, поставити його у фейсбуці і додати світлину”, – зазначив жартома  священик під час презентації книги.

2

Як стати щасливим? З гуцульським горнятком, почуттям гумору і характером біля рідного хреста священик знайшов відповіді на свої питання, з якими радо поділився під час нашої презентації:

1) Живіть з Богом (моліться і пам’ятайте про Бога).
2) Пам’ятайте, що ми усі грішні. А тому, можемо усі кожної миті покаятися.
3) Поставте у житті єдину ціль і усі інші під неї підпорядкуйте.
4) Не звертайте увагу на заздрощі, критики і нарікання. Жийте своїм життям, бо тільки Вам його дав Господь. Не намагайтеся насильно змінити життя інших, навіть найдорожчих Вам людей.
5) Прислухайтеся тільки до порад людей, які бажають Вам добра.
6) Намагайтеся взагалі не нарікати, а якщо хочеться, поплачте на самоті.
7) Пам`ятайте, що з Вами Бог – Ви не самі.
8) Користайте з кожного дня, бо він може бути останнім.
9) Цінуйте друзів і дозволяйте їм помилятися, навіть у думці про Вас.
10) Життя – прекрасне, тільки треба часу, щоб усе це зрозуміти.
Решта підкаже Господь і життєвий досвід!”

4


На фб-сторінках вдячні читачі  поділилися своїми враження від книги: “ «Бог мене розуміє, бо слухає»,- сказав сьогодні о.Юстин Юрій Бойко на презентації своєї книги «Розмови з Богом за кавою». Аншлаг. Довелось міняти локацію презентації , не поміщалися всі.перейшли до церкви Св.Арх. Михаїла.

Отець, який ламає стереотипи. Інтелектуальний і водночас веселий, жартівливий, дуже близький людям, сучасний, розуміючий молодь , її потреби.

25

 


«І коли б Господь запропонував би мені прожити життя заново. Я багато чого змінив би. Не змінив би тільки: родини, в якій народився; країни, в якій народився; монастир, в який вступив…» , написала учасниця презентації пані Ірина Ключковська

А також пані Наталя Струк  на своїй фейсбук-сторінці помістила ось такий відгук: “Любіть життя і не нарікайте”. Надзвичайна презентація книжки Юрій Бойко (Єрм. Юстин Бойко) в храмі Михаїла. Сотні людей прийшли послухати. Переконана, що не я одна ціную отця за щирість, прямолінійність і вміння розмовляти на одній мові з різними людьми. Це ціле мистецтво”.

Модерував презентацію відомий письменник, поціновувач історії та добрих справ, знавець історії львівської кави і не тільки — п. Юрій Винничук. Понад сотня людей відвідали захід.

“Ісусе, дозволь крокувати щодня услід за Тобою  і ніколи не озиратися назад! А якщо б я впав під тягарем мого хреста, підніми мене, будь ласка! Гарне це місце, де ми зараз з Тобою присіли! Тут можна вічно споглядати красу Твого творіння, смакуючи пречудесну каву! Але я добре розумію, треба йти далі! Благослови ж мою хресну дорогу за Тобою та усіх тих, кого сьогодні зустріну”!…

Сердечно усім бажаємо плідних особистих розмов з Богом за кавою, а також цікавої і  благословенної мандрівки сторінками свіжовиданої книги, яку шукайте у видавництві “Свічадо”.

Нагадаємо, що друга презентація книги «Розмови з Богом за кавою» єрм. Юстина Бойка  відбудеться, 11 листопада, у виставковому залі Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. На зустріч з автором  запрошені усі охочі.
Підготувала Христина Кутнів

Фото Марічки Федак, Христини Кутнів