28 жовтня вшановують Юду Тадея – покровителя у безнадійних ситуаціях. Текст молитов

Щороку 28 жовтня відзначають пам’ять про святого Юду Тадея. Він був одним із дванадцятьох апостолів. Помилково його плутали з Юдою Іскаріотом, що зрадив Христа. Відтак віряни боялися молитися до святого. Протягом свого життя святий Юда Тадей проповідував і навертав людей до християнства. А сьогодні його знають як покровителя у безнадійному становищі.

Святий Юда Тадей був близьким родичем Ісуса Христа, а разом зі своїм братом Яковом були Його апостолами. Після смерті Ісуса Юда подорожував, проповідуючи й навертаючи людей до Христа. Його служіння вивело його далеко за межі Римської імперії. Саме апостоли Юда Тадей і Варфоломій принесли християнство до Вірменії, де заснували Церкву. Святий Юда писав листа до навернених у східних церквах, які зазнали переслідувань. Він попереджав про єретиків, які спотворювали уявлення про християнську віру. 

Атрибутом святого Юди була палиця. Також його часто зображують на іконах із полум’ям навколо голови. Це символізує його присутність на П’ятидесятницю, коли він отримав Святого Духа разом з іншими апостолами. Часто трапляються ікони, де Юда тримає зображення Ісуса Христа в образі Едеси. У деяких випадках його зображують зі сувоєм або книгою –  своїм Посланням, чи зі столярною лінійкою.  

Люди боялися молитися до нього, думаючи, що замість цього промовляють до Юди Іскаріота. Тому до святого накопичувалося чимало невимовлених прохань. Однак він все-рівно був щедрим на своє заступництво у  складних життєвих справах. Крім того, він сам пережив багато важких ситуацій і тому бажав допомагати іншим, коли ті перебували у розпачу.  Святий відомий серед багатьох християн своєю чудодійною заступницькою силою. Тому його вважають покровителем, який творить чудеса. 

 Сьогодні до святого Юди Тадея моляться, коли відчувають безнадійність, і за крок до того, щоб опустити руки.   Пропонуємо молитви, у яких звертатися до покровителя у безвихідних ситуаціях. 

Загальна молитва до святого Юди Тадея на різні потреби.

Найсвятіший апостоле, святий Юдо, вірний слуга і друг Ісуса, Церква вшановує і закликає вас повсюдно, як покровителя важких справ, майже речей. у розпачі, Молись за мене, я такий безпорадний і самотній. Заступайся перед Богом за мене, щоб Він приніс видиму і швидку допомогу там, де допомоги майже немає. Прийди мені на допомогу в цій великій потребі, щоб я міг отримати розраду і допомогу небес у всіх моїх потребах, бідах і стражданнях, зокрема [подайте прохання тут], і щоб я міг славити Бога з вами і всіма святими навіки. Я обіцяю, о блаженний святий Юдо, завжди пам’ятати про цю велику милість, надану мені Богом, і завжди шанувати тебе як свого особливого та могутнього покровителя і з вдячністю заохочувати відданість тобі. Амінь.

Молитва до святого Юди за подружні стосунки

Цю молитву часто вимовляють пари, які переживають проблеми у шлюбі. Серед численних молитов до нього популярна молитва про зцілення стосунків. Пропонуємо одну з таких молитов до святого.

Святий Юдо Тадею, Ти бачиш наші проблеми у стосунках. Благай всемогутнього Бога, щоб дав нам світло, щоб побачити себе та один одного такими, якими ми є насправді. Допоможи нам щодня зростати у самопізнанні та взаємній любові, водночас розвиваючи наш потенціал любити та бути коханими. Допоможи нам, святий Юдо, щоб побачити та викорінити кожен прояв егоїзму, марнославства та дитячого егоїзму, цих прихованих ворогів любові та зрілості. Покажи нам, що, навчившись любити та наповнюючи любов, ми можемо плекати одне одного. Амінь.

Молитва до святого Юди Тадея у випадку залежності. 

Боже, Ти створив мене за Своїм досконалим образом, щоб жити в Твоїй любові і дарувати Тобі славу, честь і похвали. Відкрий моє серце для Твоєї цілющої сили. Прийди, Господи Ісусе, заспокой мою душу, як Ти прошепотів «Мир» бурхливому морю. Юдо, святий апостоле, у потребі я звертаюся до тебе. Прошу тебе заступитися за мене, щоб я знайшов сили подолати свою хворобу. Благослови всіх тих, хто бореться із залежністю. Доторкнись до них, зціли їх, запевни їх у постійній любові Отця. Залишайся зі мною, святий Юдо, щоб прогнати всі злі спокуси, страхи та сумніви. Нехай тиха впевненість у твоїй люблячій присутності освітлює темряву в моєму серці і принесе тривалий мир. Амінь.

За матеріалами Aleteia.org, The National Catholic Register