Блаженніший Святослав: « Без «вітру» не буде надії»

Вчора, 13 вересня, відбувся фестиваль «Вітер На-Дії». Ключовою частиною програми була розмова Глави і Отця  УГКЦ Блаженнішого Святослава. Преосвященний відповів на усі  питання, які хвилювали учасників. Зі своїм вітальний та подячним словом Глава УГКЦ  звернувся до української молоді, яка зібралась онлайн зі всього світу.  Про тлумачення назви фестивалю, позитивний вплив карантину і як пережити важкий період обмежень – поділився Блаженніший Святослав.

 «Сьогодні маємо унікальну нагоду бути  разом, бачити одне одного,  чути одне одного й спілкуватись. Ті  надзвичайні обставини, у яких живе цілий світ, відкривають нам надзвичайні можливості. Ми неодноразово хотіли поширити рамки молодіжного спілкування за межі тільки однієї країни. Частково нам починає  це вдаватись».

Предстоятель  УГКЦ наголошує, щоб ми у ближньому шукали не загрозу, а шлях до Всевишнього:

 «Сьогодні ми відчуваємо як цей карантин ізолює людей, творить дистанції, штучні невидимі бар’єри. Як часто сьогодні  люди починають боятись одне одного. Коли зустрічаємось  з рідними й близькими, тримаючи соціальну дистанцію, вже підсвідомо починаємо їх підозрювати у небезпеці. Я думаю, що християнська віра вчить нас дивитись позитивно на свого ближнього. Бачити його як носія Божого образу,  як шлях, яким сам Господь Бог хоче до нас завітати».

Глава Греко-Католицької церкви заохочує щодня  шукати й відкривати нові шляхи до Господа:

«Щоразу, коли ми розпочинаємо новий день чи потрапляємо у нові обставини,  ми мусимо по-новому відкривати час і простір, в якому можемо віднайти Господа Бога – начебто наново євангелізувати кожен день. Розпочався новий період людства, коли ми мусимо заново навчитись бути християнами, бути Церквою.  Маємо навчитись заново збиратись і не просто святкувати присутність між нами живого воскреслого  Христа, а  свідчити світові  віру в того, хто нас обирає сьогодні у своє Ім’я. У цей час зміна обставин сприяє вчитись жити по-християнськи. Інколи нам доводиться докласти багато зусиль, щоб наново реінтегрувати себе у церковній спільноті. Наше  постійне завдання – заново шукати й наново відкривати Господа Бога, який є поруч, а відтак шукати  дороги до Церкви».

Також Блаженніший поділився своїм тлумаченням назви фестивалю й  розповів, як пережити карантинний період:

«У Святому Письмі «вітер» – це сила, яка несе зміни. Часом те саме слово «вітер» може означати і Божого Духа, який оновлює лице землі, відкриває нові сили, дає нові здатності й натхнення. Християни тому й можуть творити спільноту, жити у соопричасті з Богом і ближнім, бо їх надихає, й з’єднує сила і благодать Святого Духа. Без такого «вітру»  немає надії. Люди втомились перебувати в обмеженнях й тримати дистанцію одне від одного. Ми потребуємо надії, аби це все пережити. Ця нова  позитивна хвиля у нашому житті є реально можливою.

 Я бажаю, щоб ви сьогодні глибоко пережили «вітер надії», щоб ми всі через спілкування були натхненні, повернулись до свого щоденного життя під проводом Святого Духа. Нехай те світло, промінчик надії нам сьогодні засвітиться!»