Блаженніший Святослав: “Боже, прийми сьогодні наш піст і молитву! Нехай, життя переможе смерть!”

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі!  Вітаю Вас зі столиці вільної України – з нашого первопрестольного града – міста Києва. Сьогодні переживаємо 7-й день війни. У цей день, 2 березня 2022 року, на заклик Святішого Отця, Папи Франциска весь світ єднається у молитві і пості за мир в Україні. Сьогодні особливий день для усіх нас. Тому що ми відчуваємо, що у нашій біді ми не самотні.

Хоча війна продовжується. Цієї ночі бомбардували наш Житомир, продовжують обстрілювати наші міста і села. Ми особливо переживаємо за  Харків, Суми, Чернігів, Херсон  та інші українські міста, які потрапили в облогу, де вже сьогодні є великий брак харчів, ліків. Вже сьогодні потрібно рятувати місцеве населення. Але ми нині єднаємося у молитві.

Що означає єднатися у молитві? У останніх днях ми говорили – лише, якщо ми будемо єдиними, будемо сильними і зможемо вистояти у цій війні. “У єдності сила народу, Боже нам єдність подай”, – каже народний гимн. Але єдність у молитві є щось глибше. Єднатися у молитві – означає обмінюватися життям. Означає свою життєву силу ділити з ближнім, віддавати йому, а відтак ставати сильнішим через ту життєву силу, яку я отримую через того, хто зі мною єднається у молитві. У тих днях стільки було до нас скеровано листів  з цілого світу із запевненням – “Ми з вами”. Єднатися  у молитві  і об’єднуватися в ім’я миру для того, щоби життя, яким ми живемо, вистояло над смерттю. Прикладом такого внутрішнього єднання у молитві  є слова Христа до Отця: “Отче, все моє – Твоє, а Твоє – моє”. Ми сьогодні так потребуємо того взаємного підсилення, бо ця сила, єднання є ні що інше, як сила і єднання Святого Духа. Єднаючись у молитві, внутрішнім нашим духовним життям і світом, усвідомлюємо себе синами і доньками єдиної Церкви Христової. Тіла Христового, Главою якого є Він сам.

У  цей день ми молимося і постимо разом. Постити – означає ламати все те, що нас роз’єднує, те, що мені заважає поділитися моїм життям з іншими. Тому цей піст є такий важливий, щоби вигнати того, хто розділяє – диявола, духа війни, духа смерті.

Запрошую всіх вас сьогодні до молитовного стояння, яке розпочнеться сьогодні о 14:00 за київським часом з Покотилівки, біля Харкова.  І так охопить Одесу, Дрогобичину, Грушів, Зарваницю, Гошів, Унів. а завершиться  тут у Києві.

Боже, прийми наш піст і молитву, єднай нас усіх. Нехай життя переможе смерть. І нехай ціла молитва цілого світу принесе мир в  Україні.

Фото: Департаменту інформації УГКЦ