Блаженніший Святослав у Харкові: «Вірність харків’ян своєму обов’язку врятувала це місто»

У сьогоднішньому Євангелії євангелист, говорячи про вірність між чоловіком і жінкою у подружжі, насправді, благовістує нам одну дуже важливу прикмету самого Бога. Той, хто є вповні вірний, навіть тоді, коли всі зрадять, – це Господь Бог. Бог є вірний у всіх своїх обітницях, у всьому, що обіцяє. Бог є вірний у Своєму Слові, яке Він нам дарує. Як би дивно це не звучало у наших вухах, але Бог є вірний людині навіть тоді, коли вона є невірною і малодушною щодо Нього самого. Адже Таїнство Подружжя – союз любові, плідності, вірності і нерозривності між чоловіком і жінкою, є іконою цієї єдності і вірності між Богом і Його Святою Церквою. Бог є вірний своєму народові впродовж усієї історії спасіння.

Слово Боже про вірність по-особливому звучить для нас тут, у Харкові. Харків сьогодні стоїть. Ми з вами живі завдяки вірності Бога. Адже, де не змогла, не розуміла, не вміла, не знала людина, там завжди діяв Господь Бог. Просто відчувається, яким намоленим став цей храм, як Господь Бог виявляв Свою вірність вам, коли ви до Нього взивали про допомогу. Тому, що би не сталося, завжди пам’ятайте: Той, Який є вірний і ніколи вас не залишить, і не зрадить, – це Господь Бог.

Харків стоїть через вірність синів і дочок України. Вірність харків’ян своєму обов’язку врятувала це місто. Вірність наших військовослужбовців їхній військовій присязі, незалежно від того, які чини вони носять на погонах, давала їм силу стояти, навіть віддаючи своє життя. Я думаю, що прийде час, і історія назве поіменно цих цілком юних Героїв, які своєю вірністю врятували цей край і це місто. Вірність обов’язку проявили харківські лікарі, працівники Служби надзвичайних ситуацій. Уявіть собі, яку потрібно мати силу вірності, щоби бачити, як ворог на твоїх очах методично знищує все те, що ти щойно відремонтував. Але голос сумління кликав їх бути вірними своєму обов’язку задля того, щоби люди мали тепло, світло, воду. І всі ви змогли це пережити на власному досвіді. Нехай Божа вірність відобразиться у вірності кожного громадянина України Богові і своїй Батьківщині.

Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви