Бр. Ярослав Мельник: “Ми не бачимо Ваших очей, брате Олександре, але чуємо Ваш голос”

К Р И Л А …
Сьогодні один рік коли ми не бачимо Ваших очей повних любові, але чуємо Ваш голос брате Олександр.
Я часто писав Вам листи,і легенько пропихав у отвір під дверима Вашої келії, потім коли Ви виходили із затвору ми зустрічались, і Ви кожного разу так лагідно говорили: “ брате Ярославе дякую вам за листа, Я прочитав”( хоча тоді я ще не був братом канонічно, Ви завжди мені так говорили) і це Ваше “ брате” мене дуже гріло.. після того як Ви залишили цю землю, я перестав писати Вам, хоча Ви надалі поруч..
Знайте я таки наважився, і з благословення ради старців 31.10.2020 прийняв Перший Монаший Постриг. Сьогодні я б так багато хотів вам розповісти мій любий отче, зроблю це мабуть приватно…
Цього разу не писатиму листа Вам, але дозволю цього дня написати лист від Вас, хай цей лист буде написаний людству з любов’ю від Вас брате Олександр ( надіюся Ви будете не проти).
НЕ спішіть в читанні!
Дитино..
Бог все тебе любить, Він такий лагідний і ніжний, що саме слово “любов” надто грубо звучить по відношенню до Нього. Ти бачив коли не будь як летить метелик?.. помах крил його такий делікатний, легкий.. так от, Бога в певній мірі можна прирівняти до цього ЛЕТУ МЕТЕЛИКА. Бурі, вітри, надто різкі порухи, лякають його, метелик тоді втікає.
Так само наш гріх, він відштовхує Бога від душі, тому коли ми грішимо не відчуваємо Його присутності в нас. Коли гріх збільшується в нас, дія Духа Святого зменшується в нас. Ми коли грішимо ми відходимо від Бога, але він ніколи не відходить від нас. Ми як та буря проганяємо Його.
Бог дав тобі унікальний інструмент, який випорожнює наше серце від гріха — це є покаяння (сповідь) і молитва, тоді коли ми каємось швиденько повертаємось назад до Нього.
Тому будь ласка ніколи не втомлюйся просити пробачення, бо Він ніколи не втомлюється пробачати.
Коли Ти хочеш знати Бога дуже близько, і мати переживаюче знання Його, то пам’ятай, що це переживаюче знання не залежить від твого інтелекту, воно не залежить від прочитаних книг, прослуханих реколекцій, чи закінчення теологічних студій, лише чисте серце…, чистота серця може принести переживаюче знання Бога.
Коли серце робиться чистішим, тоді Бог відкриватиме Себе тобі глибше, а відтак свої тайни.
Шлях до чистого серця, то є чесноти, саме через них ти приходиш до освячення, в чеснотах можна діяти будь-де і будь-коли… будь терпеливим, покірним, лагідним, добрим, тихим, милосердним, мужнім,молися…
.. хай завжди твої слова, реакції, думання будуть Любовними- це робитиме Твоє серце чистим, відтак знатимеш Бога тісно і близько. Пізніше прийде момент коли Він Сам буде тебе навчати.
Щоб зростати в чеснотах і духовному житті — мусиш прикладати зусилля, мусиш вчитися входити у “вузьку браму”, а як ні то матеріальний світ буде брати над тобою владу. Знай, що любити, діяти в чеснотах, бути святим то не є легко, потрібно неабиякої відваги, і ти її маєш.
Ти покликаний до героїзму, а героїзм потребує жертви.
Ісус мав одне ВЕЛИКЕ бажанння, воно полягає в тому, щоб ми сталися Ним, щоб ми перемінилися в Нього. Він і Отець є — одне! Він був немов Його віддзеркалення. Основне Його завдання на землі – обʼявити нам Отця.
Спостерігай за життям Ісуса, не для того, щоб знати Його, а для того, щоб бути Ним. Коли ти перемінюєшся в Ісуса, перемінюєшся в Отця.
Роблячи те що робив Ісус, Ти завжди робитимеш те що робить Отець. Він того дужееее хоче, щоб Ти стався Ним.
Люби .. бо Він є любов. Коли ти когось любиш, ти приносиш Йому Бога. Найбільш важко любити ворогів – але тут ми найбільше духовно вдосконалюємося, ця любов є КРИЛА якими Бог спускається в глибини твоєї душі.
Любов – це Його сяйво, будь віддзеркаленням цього сяйва.
Відчувай світ серцем Бога, дивися на світ Його очима, Він дуже хоче щоб ти бачив цей світ так як Він його бачить.
Знай що, тільки ті вчинки мають вагу які є з нашої свободи, тоді ми освячуємося коли вміємо вибирати, де немає свободи там немає заслуги. Тому Ісус в біблії ніколи не наказує, а лише нахиляє.
І останнє, хай кожна людина яка тебе оточує, буде святою для тебе, хай навіть спосіб життя її не є святим. Чому? Бо в кожній людині є Ісус, і “ що ти зробив одному з малих оцих…” говорить Ісус, мені зробив.
З любов’ю до усього людства старець Олександр Кілар.
18.01.2021.
P. S – старався слова старця не перефразовувати.
Автор: монах Святоуспенської Унівської Лаври, бр. Ярослав Мельник